Nieuws Actueel

Verlos me van straatverkoop

Naar de grond kijken, oogcontact vermijden, slalommend over straat of zelfs hard weglopen. Harriët Janmaat heeft alles geprobeerd aan straatverkopers in de Diezerstraat te ontkomen. Want nee, ze is niet geïnteresseerd in een maaltijdbox, abonnement of donateurschap van een goed doel. "Maar het helpt gewoon niet. Ik word zelfs achtervolgd."

Fransisca Muller 29 maart 2016

Straatverkoop frans paalman

De maat is vol: deze week stuurde ze een officiële klacht naar de gemeente. Stel paal en perk aan de verkoop op straat, roept ze de gemeente op. "Voor opdringerige verkopers aan de deur wordt door de politie gewaarschuwd, maar in de winkelstraat mag het zomaar? Ik vind het belachelijk en ik voel me aangetast in mijn privacy."

Grote ergernisJanmaat doet in de middagpauze van haar werk graag een rondje binnenstad. En elke keer is het begin van de Diezerstraat een grote ergernis, vanwege de straatverkopers die daar producten of abonnementen proberen te verkopen. Afgelopen maandag vormde de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. "Ik liep er rond één uur, nog voordat de meeste winkels open waren. Ik werd alweer aangesproken, door een meisje dat mij vroeg; 'Waar wordt u blij van?' Toen zei ik: Niet van jou in elk geval. Ik schrok van mezelf, het was niet mijn bedoeling onvriendelijk tegen haar zijn. Maar je kropt het op en dan komt er zo'n opmerking uit."

GemeenteZe besloot de gemeente aan te schrijven. Het werd een pittige mail, waarin ze de klachten omschrijft en de gemeente verzoekt paal en perk te stellen aan straatverkoop. "Ik neem aan dat ze vergunningen afgeven. Ik heb gevraagd of ze dat niet meer willen doen. Of het aantal vergunningen sterk te beperken."

Ook doet ze de suggestie met stickers te werken, die mensen op hun jas kunnen plakken. "Net als op de brievenbus. Of een button met tekst: Ik zeg nee tegen colporteurs. Desnoods maak ik ze zelf."