Innovatie

Verplicht afval scheiden: tweede afvalbak voor bedrijven onderweg

 
Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock
Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock
 
Geschreven door:
Leestijd 1 minuut

Bedrijven en instellingen moeten voortaan hun afval gescheiden in minimaal twee containers aanleveren. De hoeveelheid bedrijfsafval die jaarlijks in de verbrandingsoven gaat, kan zo binnen vijf jaar worden gehalveerd tot 1 miljoen ton.

Lees verder onder de advertentie

De Vereniging Afvalbedrijven (VA) gaat ondernemingen vanaf volgende week stimuleren om ook afval te scheiden, schrijft NU.nl. Omdat de hoeveelheid bedrijfsafval blijft groeien, krijgen bedrijven nu extra containers om afval te scheiden.

,,We kunnen steeds meer recyclen. Dankzij scheiding hoeft niet meer alles naar de verbrandingsoven”, zegt VA-voorzitter Boris van der Ham.

Nu belandt jaarlijks 2 miljoen van de 5 miljoen ton aan bedrijfsafval in de verbrandingsoven. Volgens Van der Ham kan dat over vijf jaar nog maar 1 miljoen ton zijn. ,,Twee derde van het consumentenafval wordt nu al gerecycled. Met het bedrijfsafval willen we ook die stap gaan maken.”

Lees verder onder de advertentie

Extra container voor papier of plastic

In eerste instantie geldt de nieuwe manier van inzamelen voor bedrijven die wekelijks meer dan 240 liter afval aanbieden. Later moeten ook andere ondernemingen volgen.

,,Klanten leveren straks minimaal twee bakken aan in plaats van een”, zegt Van der Ham. Afhankelijk van het type bedrijf is de extra container voor gft-afval, papier, elektronica of plastic.

Statiegeld op batterijen

Het zal nooit lukken om het afval naar nul terug te brengen, denkt de VA-voorzitter. Wel verwacht hij dat er veel winst is te behalen met afval scheiden.

Lees verder onder de advertentie

Van der Ham: ,,Op glas, blik en plastic flessen zit al statiegeld. Waarom zouden we zoiets niet voor batterijen invoeren? Hoe meer gescheiden wordt aangeleverd, des te beter.”