Nieuws Actueel

Vertrouwen ondernemers industrie neemt iets toe

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in februari iets toegenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers wat minder negatief waren over hun voorraden gereed product. Over de verwachte productie en de orderportefeuille waren ze echter minder positief dan een maand eerder.

ANP 27 februari 2023

ANP270223041 1

De index die het vertrouwen meet ging van 3,6 in januari naar 3,7 in februari, aldus het CBS. Het producentenvertrouwen ligt daarmee boven het langjarige gemiddelde van 1,2. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (min 28,7) genoteerd.

In de helft van alle bedrijfstakken was het producentenvertrouwen in februari hoger dan een maand eerder. Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie verreweg het positiefst.

Het statistiekbureau merkt verder op dat in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, het vertrouwen van producenten ook verder verbeterde. Dat komt vooral doordat ze minder negatief waren over de toekomstige bedrijvigheid. Ze waren echter wat minder positief over hun huidige bedrijfssituatie. Ook daalde de gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws