Nieuws Actueel

Vestia-directeur is er voor een miljoentje vanaf

Antti Liukku en Koen Voskuil 7 januari 2016

Erikstaalvestia1065

Beschamend. Een ander woord heeft Annie van der Meer (81) uit Rotterdam niet voor de schikking die woningcorporatie Vestia heeft getroffen met oud-topman Erik Staal (foto) en zes commissarissen. Hij moet 1 miljoen euro terugstorten. "Staal heeft twee miljard euro verduisterd - want daar komt het op neer. Vervolgens komt hij er wel heel makkelijk vanaf. Voor de huurders is het alleen maar slechter geworden."

Want Vestia heeft geld nodig, heel veel geld. De corporatie dreigde in 2012 na de handel in risicovolle derivaten kopje onder te gaan en moest de schade bij de banken afkopen voor twee miljard euro. Oud-directeur Staal zei niet in de gaten te hebben dat zijn financiële topman voor 21 miljard euro aan huurpenningen besteedde aan schimmige beleggingsproducten.

Gepoept en gepiestMaar gewone huurders als Van der Meer, die sinds 1960 woont in een galerijflat in Rotterdam-Zuid, betalen de rekening. "Het wijkkantoor van Vestia is al twee jaar dicht. De flats van de andere corporaties worden netjes schoongemaakt, maar hier zijn galerijen één grote bende. Er wordt gepoept en gepist, toezicht is er niet."

De grootste tegenvaller: sinds het beleggingsschandaal verhoogt Vestia ieder jaar de huren met het wettelijk maximum, plus inflatie. Dat kan oplopen tot een stijging van tien procent, waarschuwt de Landelijk Huurdersraad van Vestia.

Verlost van rechtszakenMet de schikking heeft het nieuwe bestuur van Vestia gisteren een eind gemaakt aan het juridische steekspel met Erik Staal en andere oud-bestuurders. Staal en de commissarissen betalen in totaal 4,8 miljoen euro en zijn daarmee verlost van rechtszaken en andere schadeclaims. Het bedrag verbleekt bij de 2 miljard euro waarvoor Vestia Staal en consorten drie jaar geleden aansprakelijk hield.

Het overgrote deel van die 4,8 miljoen wordt uitgekeerd door de aansprakelijkheidverzekering die Vestia voor de bestuurders had afgesloten. Staal zelf hoeft slechts één miljoen euro uit eigen zak te betalen. Een omstreden pensioenvergoeding van 3,5 miljoen euro, die hij de dag voor zijn vertrek incasseerde, mag hij houden. "Echt te dol voor woorden", meent financieel onderzoeker Pieter Lakeman. "Als je netto 2,5 miljoen overhoudt na het naar de Filistijnen helpen van een organisatie, vind ik dat ongehoord."

Maatschappelijke onvredeOok hoogleraar Corporate Finance Jaap Koelewijn noemt de schikking onbevredigend. "Het irriteert mij mateloos dat deze zaak niet voor de rechter is gekomen. Geen rechter heeft kunnen vaststellen wat hij fout heeft gedaan. Ik snap dat men uit efficiëntieoverwegingen de zaak probeert te schikken, maar dit doet geen recht aan de maatschappelijke onvrede." Staal is te makkelijk weggekomen, concludeert Koelewijn. "Hij is voor een miljoen euro verlost van dit dossier. Hij heeft geschikt, dus is er geen sprake van een schuldbekentenis. Zo kan hij zich weer vertonen op feestjes en partijen." Jurjen Lemstra, de advocaat van Staal, bevestigt dat de schikking is getroffen zonder erkenning van aansprakelijkheid. "Staal vindt niet dat hij aansprakelijk is. Met deze schikking is hij wel verlost van lange procedures en de kosten die daaraan verbonden zijn."

Vestia geeft als reden voor de schikking dat het af wilde van de 'juridische kluwen'. Het vermogen van Staal is in kaart gebracht en het miljoen was 'het hoogst haalbare'. De advocaat van Staal ontkent dat. "Mijn cliënt heeft een deel van zijn vermogen beschikbaar gesteld."