Nieuws Actueel

'Vestig een markthal in het pand van V&D'

Het centrum van Alphen mist een echte trekker, blijkt uit de AD Stadshart Enquête die het AD onder meer dan 120 winkeliers heeft verspreid. Een groot deel van de ondernemers zou graag een overdekte versmarkt of een markthal naar Rotterdams voorbeeld in het pand van V&D willen hebben.

Rik Sneijder | Foto: 22 februari 2016

VD Overname Kandidaten

"Het is niet rampzalig voor het centrum dat V&D er niet meer is", reageert een ondernemer uit de Julianastraat: "Het was immers toch geen trekker meer." Het vertrek van het warenhuis, dat failliet is verklaard, biedt nu juist mogelijkheden om het stadshart voor de consumenten interessant te maken.

VersmarktDe ondernemer uit de Julianastraat ziet wel iets in een versmarkt in de Van Boetzelaerstraat. Een groot deel van de respondenten van de AD Stadshart Enquête heeft die suggestie overigens genoemd in het antwoordformulier. Zoals Rens Belt van drogisterij De Hazelaar aan de Julianastraat: "Zie het als een overdekte weekmarkt. Er is steeds meer behoefte aan een foodhall, die zijn in opkomst. De Markthal in Rotterdam bijvoorbeeld, maar dan op Alphense schaal. Ik denk dat consumenten daar wel naar toe gaan. Zoiets is er niet in het centrum." De ondernemer begrijpt dat het aan de eigenaar is om te bepalen wat er met het pand gebeurt. Voorlopig zal het leeg komen te staan. Dat is zonde, reageert Belt. "Je kunt er tijdelijk een expositieruimte van maken. Als de plafonds er uit zijn kan er een echte hal, met een hoogte van zeven tot acht meter, van gemaakt worden."

NutsgebouwNiet alleen een foodhall werd geopperd ook ziet een groot aantal winkeliers er graag een vestiging van de Primark, een internationale winkelketen voor goedkope kleding.

Retaildeskundige Reinder Koornstra verwacht echter dat het pand tegen de vlakte gaat. "Het is te diep en destijds echt gebouwd als warenhuis. Je kunt er verder niet veel mee doen. Een Markthal zal het niet worden. De plannen die La Place voor het Nutsgebouw heeft, lijken er op."

'Versmarkt kan publiek naar centrum trekken'Het idee voor een Alphense variant van de Markthal, een overdekte versmarkt, is leuk en valt te bespreken. Dat zegt wethouder Gerard van As in reactie op de suggestie van een groot aantal winkeliers in het stadshart. "We staan open voor creatieve oplossingen", zegt Van As. "Waar we het blijkbaar allemaal over eens zijn is, dat het leegstaande pand een mogelijkheid biedt om het stadshart nog aantrekkelijker te maken."

Van As bevestigt dat de eigenaar van het pand, Bouwfonds, inmiddels contact heeft gezocht met het college om over de invulling van het pand te praten. Veel concreets is daar, volgens Van As, nog niet over te zeggen. Van As zou zelf het liefst een combifunctie van het gebouw aan de Van Boetzelaerstraat zien: boven appartementen en beneden kleine winkels.

StroomGiedo Steenbergen, vastgoedadviseur van Basis Bedrijfshuisvesting in Alphen, relativeert de stroom aan ideeën die via de AD-enquête over het stadshart is binnengekomen. "Het is uiteindelijk natuurlijk aan de eigenaar en aan de gemeente om te beslissen", zegt Steenbergen: "Een vastgoedeigenaar kijkt naar haalbaarheid en het rendement en zal zich afvragen of een versmarkt wel realistisch is."

Steenbergen wijst er op dat zo'n pand 'vergunningsgevoelig' kan zijn. Daar komt de gemeente om de hoek kijken. "Je moet ook weten welke ondernemers precies hun nek willen uitsteken en daadwerkelijk gaan beginnen. Een globale peiling of er belangstelling voor bestaat, is niet genoeg. Er zal ook gekeken moeten worden of het de versstraat in winkelcentrum de Baronie niet in de weg staat."

Steenbergen stelt zich de vraag waarom je als Alphenaar naar het centrum zou willen komen. "Veel mensen hebben gewoon niet veel tijd en bestellen veel online bij webshops. Als je al naar het centrum gaat, doe je dat omdat je het gezellig vindt. Je iets wil meemaken. Dan is een versmarkt misschien wel een leuk plan."