Nieuws Actueel

Via een app een fiets huren

Veel streekgenoten slagen in het buitenland. Hoe doen ze dat? Mariska Slots (47) vertelt over haar bedrijf Callock, dat zaken doet in Griekenland.

Lotte Martini | Foto: Flip Franssen 8 oktober 2016

Grenzeloos deelfietsapp

Het buitenland is jaloers op onze fietscultuur, stelt Mariska Slots, directeur van deelfietsleverancier Calllock - spreek uit call lock - uit Wijchen. "We gaan op de fiets naar school, naar het werk en naar winkels. Dat is uniek. In de meeste landen is fietsen geen vorm van vervoer, maar wordt het alleen beschouwd als sport." Calllock is hard op weg daar verandering in te brengen. "We werden door de Nederlandse ambassade in Athene benaderd. Door de crisis konden veel mensen hun auto niet meer betalen. De Griekse overheid zocht een goedkopere oplossing voor het woon-werkverkeer."

Thessaloniki

Daarom introduceerde Calllock in 2012 de deelfiets in Griekenland. In totaal werden dertien Griekse steden en eilanden door Calllock voorzien van een fietsdeelsysteem. Havenstad Thessaloniki kreeg er zelfs twee. Elk netwerk bestaat uit meerdere geautomatiseerde stallingen waar klanten een fiets uit het rek kunnen pakken, om deze vervolgens op een andere locatie weer in te leveren.

Eigen technologie

Het fietsdeelsysteem is niet nieuw. Inwoners van Parijs toeren bijvoorbeeld al bijna tien jaar door de stad op de overal te huren publieke Vélibs (vélos en libre-service), maar Calllock ontwikkelde een eigen technologie. De onderneming ontleent haar naam aan de uitvinding waarmee zij in 2008 op de markt kwam: een per telefoon (call) te ontgrendelen en te sluiten (lock) fietsenstalling. Deze kan inmiddels worden bediend met een app en is geschikt voor allerlei rijwielen, waaronder de deel-e-bike.

Velo-city

Fietsdelen is hot, merken ze in Wijchen. Dankzij Nederlandse handelsmissies, promotie door de Dutch Cycling Embassy en de jaarlijkse aanwezigheid van Calllock op Velo-city - 's werelds grootste fietsbeurs, volgend jaar in Nijmegen en Arnhem - stromen de aanvragen binnen. Uit België, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en zelfs India.

Lekke banden

Is een fietsdeelsysteem eenmaal geïnstalleerd, dan draagt Calllock de exploitatie over aan een lokale partij, meestal de gemeente of een bedrijf. Deze partij bepaalt welke doelgroep de fietsen mag lenen en wat een ritje kost. Een plaatselijke fietsenmaker repareert lekke banden en de beheerder controleert via internet of de verhuurterminals goed functioneren.

Innovatievoucher

Ook Wijchen houdt een oogje in het zeil. "Wij doen de tweedelijnscontrole, want we willen er zeker van zijn dat de systemen goed blijven draaien. Er staat daar tenslotte wel een product met onze naam erop." In maart ontving Calllock van de gemeente Wijchen een innovatievoucher ter waarde van 10.000 euro.

Tips van de exporteur Lokale partnerEen betrouwbare lokale partner is cruciaal bij onderhandelingen met de Griekse overheid. Je hebt iemand nodig die de taal spreekt. TrainenDe onderhoudsstandaard in Griekenland is anders dan wij gewend zijn. Organiseer trainingen voor plaatselijke vakmensen. Leg niet alleen uit wat ze moeten doen, maar ook waarom. ICT-wetgevingEU-wetten voor internetveiligheid worden altijd eerst in West-Europa geïntroduceerd en daarna pas in Oost- en Zuid-Europa. Daarop anticiperen bij de aanleg van een systeem voorkomt extra kosten. Op papierMaak duidelijke afspraken, zet deze op papier en laat dat door alle partijen tekenen. Grieken zijn erg gevoelig voor ondertekende contracten.

Gerelateerde artikelen:Stahl: chemische wereldspeler uit waalwijkZonnepanelen winstgevender dankzij 'laagje' Met recepten van oma de wereld in