Actueel

Ondanks chronische ziekte is Virgil succesvol chocolatier: ‘Mensen kunnen veel meer dan ze denken’

Virgil Smit heeft zijn eigen chocoladebedrijf. Virgil Smit heeft zijn eigen chocoladebedrijf. Foto: Ruud Voest.
Virgil Smit heeft zijn eigen chocoladebedrijf. Foto: Ruud Voest.
Leestijd 5 minuten

Onder de douche ontstaan de beste ideeën, zegt Virgil met een grote glimlach, terwijl hij in een met pure chocola gevulde pan roert. Virgil staat in de tot professionele keuken omgebouwde schuur in zijn achtertuin. Zo is vorig jaar de spekkoekreep van melkchocolade ontstaan, intussen een groot succes. En onder diezelfde douche is pasgeleden het idee voor de Melati-reep bedacht: de Indische variant op de wereldberoemde Dubai-reep. Virgil verwacht dat de Melati-reep nog dit jaar wordt gelanceerd. Een deel van de opbrengst van zijn nieuwste vinding doneert de chocolatier – een autodidact – aan Alzheimer Nederland.

Virgils fysieke gesteldheid is leidend. Dag in, dag uit. Gemiddeld kan hij twee uur per dag werken. Wanneer hij langer in de keuken bezig is, gaat dat ten koste van de coördinatie van zijn spieren. En daalt zijn energieniveau tot het nulpunt.

Lees ook: Van ICT’er naar chocolatier: het bijzondere bakavontuur van Virgil Smit

Fysieke beperkingen

In 2012 begon de fysieke malheur, in de periode dat hij nog werkzaam was als ICT’er. Naast dunnevezelneuropathie heeft hij diabetes type 2 en artrose. De diabetes is aardig onder controle, de artrose is beginnend, maar de dunnevezelneuropathie is een soms echt een pain in the ass. Deze ziekte is langzaam progressief en zorgt ervoor dat de dunne vezelspieren slecht functioneren. Daardoor heeft hij permanent een brandend gevoel in de lange ledematen, dus armen en benen. Soms komen er steken. En voelt het alsof hij onder stroom staat. Dan moet hij even liggen. Die momenten laten zich niet aankondigen. Maar klagen? Dat woord kent Virgil eigenlijk niet.

Virgil Smit. Virgil Smit. Eigen foto
Virgil Smit. Eigen foto

Virgil praat ook niet graag over zijn fysieke beperkingen, vertelde hij ruim twee jaar geleden al aan De Ondernemer. ,,Wat ik niet kan? Niet interessant. Ik kijk liever naar wat ik wél kan.’’ Virgil was net 100 procent afgekeurd, maar besloot een eigen onderneming te starten. Een passie voor bakken heeft hij altijd gehad. Als hobbybakker maakte hij met enige regelmaat taarten en zuurdesembrood. Mede dankzij tv-programma Heel Holland Bakt besloot hij van zijn hobby zijn beroep te maken. Via GoFundMe was hij bovendien een crowdfunding begonnen: Virgil wilde voorzichtig opschalen en kon een financieel zetje goed gebruiken. Met de actie heeft hij uiteindelijk een deel van de keukenapparatuur kunnen kopen en de verbouwing van de schuur kunnen financieren.

Wat ik niet kan? Niet interessant. Ik kijk liever naar wat ik wél kan

Virgil Smit

Sindsdien gaat het eigenlijk best goed met hem, vertelt Virgil. Oké, hij heeft wat tegenslagen te verwerken gehad. Zijn ziekte is progressief, er kwam artrose bij, bovendien was zijn kelder ondergelopen na het springen van een waterleiding. Hij verloor enkele persoonlijke spullen, ook een chocolademachine was door dat vele water onbruikbaar geraakt.

Klanten door hele land voor Virgil Homemade

Aanvankelijk verkocht Virgil vooral brownies, blondies en bonbons als brievenbuspakketjes, met name aan mensen in zijn eigen netwerk. Door mond-tot-mondreclame is zijn afzetmarkt groter geworden: hij krijgt ook bestellingen uit Goes, Hoogeveen of Enschede, om maar wat te noemen.

BESTELLEN BIJ VIRGIL? Wees op tijd, voor de feestdagen: surf naar www.virgilhomemade.nl.

Sinds vorig jaar zijn er twee activiteiten bij gekomen: hij verzorgt workshops en staat met zijn zoete heerlijkheden regelmatig op een door Istimewa Events georganiseerde Pasar Malam, een Oosterse specialiteitenmarkt waar je allerlei Aziatische spullen én eten kunt kopen. Virgil voelt zich er als een vis in het water. Zijn ouders komen uit Indonesië, bovendien komt hij op die markten veel bekenden tegen. ,,Ik stond op de Pasar Malam in Rotterdam Ahoy, die vier dagen duurde. Na twee dagen was ik volledig uitverkocht. Vooral de spekkoekreep van melkchocolade deed het heel goed. Vervolgens heb ik nog twee nachten in mijn keuken in Loosdrecht staan draaien voor de resterende twee dagen. Ik merk wel dat het roeren in pannen steeds zwaarder wordt voor mij. Ik hoop dat ik binnenkort een tempereermachine kan kopen, zodat het roeren automatisch gaat.’’

De workshops – geschikt voor 8 à 15 vijftien personen – worden gegeven in de keuken in zijn achtertuin. ,,De ene keer is het een hardloopclub, de andere keer een bedrijfsuitje of een verjaardagsfeest van iemand die vijftig is geworden. We gaan samen bonbons maken. Ik vind het leuk om kennis over te dragen.’’

Mensen kunnen veel meer dan ze denken. Kijk naar mij

Virgil Smit

Over hardloopclubs gesproken: Virgil is enkele jaren geleden ook begonnen met hardlopen, bij GAC Hilversum. ,,Met mijn ziekte klinkt dat een beetje gek misschien, maar het is goed voor mijn mobiliteit, spiergeheugen en conditie. Ik was zo enthousiast, dat ik gevraagd ben om hardlooptrainer te worden. Ik train twee keer per week een eigen groepje en volg een opleiding via de Atletiekunie. Mensen motiveren en kennis overdragen, daar ben ik best goed in.’’

Lees ook: Half miljoen volgers: hoe Patisserie de Rouw een hit werd op social media

Virgil Homemade-chocoladereep. Virgil Homemade-chocoladereep. Eigen foto
Virgil Homemade-chocoladereep. Eigen foto

Meer winst, minder uitkering

Ondanks zijn beperkingen is en blijft Virgil rasoptimist. Omdat hij volledig is afgekeurd, heeft Virgil recht op een uitkering. Hoe meer winst hij met Virgil Homemade maakt, hoe minder uitkering hij krijgt. De belastingdienst en het UWV zijn op de hoogte. Het is nog niet zover, maar liefst wil hij zichzelf volledig bedruipen. ,,Soms, heel soms vind ik mezelf zielig. Maar dan denk ik al snel: kom op Virgil, van die bank af. Mensen kunnen veel meer dan ze denken. Kijk naar mezelf: ik heb een mooi bedrijf, loop hard, geef training en maak muziek. Ik beschouw mezelf als een multipotential. Hopelijk motiveert het anderen. Dat zou ik in de toekomst meer willen doen: andere mensen helpen om hun eigen talenten leren herkennen.’’

Lees ook: Chocolademerk Mesjokke haalt ruim ton op voor groei: ‘Beter alternatief voor massa-chocolade’

Meer ondernemersverhalen? De Ondernemer Vandaag!

Bekijk hier de voorwaarden.