Nieuws Actueel

Visboer vangt zijn tweede overvaller

Van onze redactie 13 januari 2016

Visboerovervaller1065

Urker visboer Marco Buter (31) kan niet meer stuk in het Overijsselse Oldemarkt. Binnen een halfjaar heeft hij er tweemaal een overvaller van de juwelierszaak gepakt. Hij maakte met woedende dorpsbewoners jacht op de boeven.

"Ze zijn een beetje dom dat ze op dinsdagochtend een overval plegen, dan staan wij hier," zegt vishandelaar Marco Buter met een lach. Buter en zijn collega Jan Anker (24) bedenken zich geen moment als een vrouw voor hun kraam roept dat er wat mis is bij de juwelier, direct om de hoek. De zaak van Henk Vonk aan de Hoofdstraat is overvallen door drie mannen met bivakmutsen. De tweede overval binnen een halfjaar, de derde sinds november 2014.

AchtervolgingAls de Urkers in actie komen, is één van de overvallers al op de kruising naast de viskraam, de andere twee komen net de winkel uit. Marco geeft de overvaller op de kruising een trap, Jan gaat achter de andere twee aan. ,,De overvaller hier op de kruising had z'n handen vol juwelen en kettingen. Die ballast heeft hij van zich afgegooid. Maar hij had zo'n vreselijke gang op z'n gympies, dat kon ik niet bijhouden op m'n zware sloffen." Later wordt de overvaller overmeesterd door twee mannen van een mechanisatiebedrijf.

Bij Jan Anker giert 2 uur later de adrenaline nog door zijn lijf. "Toen ik in de buurt van die overvaller kwam, schoot hij naar de grond. Ik hoorde alleen 'klik' en dacht: nou erop af!" Samen met de kok van Het Hof van Holland en de overvallen juwelier overmeestert de visboer de man.

De derde overvaller ontsnapt met getrokken pistool aan de boze visboeren en bewoners van het dorp. Ondanks de latere inzet van een politiehelikopter en speurhond was hij gisteravond nog voorvluchtig. De andere twee, een 25-jarige Rotterdammer en een 23-jarige man uit Leeuwarden, zijn aan de politie overgedragen. Juwelier Henk Vonk raakte tijdens de overval gewond aan het hoofd.