Nieuws Actueel

Vodafone en Ziggo zien als duo volop kansen

Eén partij spant zeker garen bij het samengaan van Ziggo en Vodafone: de Nederlandse consument, meldt het AD. Dat is de stellige overtuiging van Baptiest Coopmans, baas van Ziggo. Nederlandse huishoudens krijgen volgens hem nu de beschikking 'over het beste vaste netwerk én het beste mobiele netwerk'.

David Bremmer 17 februari 2016

Ziggovodafonetopmannen

Het nieuws dat Ziggo en Vodafone gaan fuseren in Nederland kwam gisteren niet als donderslag bij heldere hemel. Vodafone en Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, onderhandelden afgelopen maanden al over de fusie. Eerder probeerden beide bedrijven zelfs ál hun Europese activiteiten te bundelen, maar ze werden het niet eens.

In Nederland is de situatie echter veel overzichtelijker. Vodafone biedt alleen mobiele telefonie aan, Ziggo heeft een uitstekend vast netwerk. ,,Er is nauwelijks overlap tussen beide,'' zegt Tim Poulus, analist bij onderzoeksbureau Telecompaper. ,,Het is gewoon een heel logische deal.''

Vodafone betaalt 1 miljard euro, aangezien Ziggo in Nederland de grootste partij is. Beide denken de komende 5 jaar samen zo'n 3,5 miljard euro te kunnen besparen.

De nieuwe combinatie wordt echt een nieuw bedrijf, met een eigen hoofdkantoor. Waar dat komt te staan, is nog niet bekend. Duidelijk is in elk geval dat de namen Vodafone en Ziggo behouden blijven. ,,We zijn nog aan het bekijken hoe we dat exact kunnen doen, maar zowel Vodafone als Ziggo zijn ontzettend sterke merken in Nederland. Die blijven we zeker gebruiken,'' aldus Ron Shuter, baas van Vodafone Nederland.

Eigen netwerkenDe nieuwe onderneming lijkt een geduchte concurrent te worden voor KPN. Vodafone en Ziggo kunnen immers net als KPN vaste en mobiele telecomdiensten aanbieden via eigen netwerken die landelijk dekkend zijn. De fusiepartijen bezitten gezamenlijk ruim 5 miljoen mobiele abonnees, meer dan 4 miljoen videoklanten en zo'n 3 miljoen breedbandklanten. Ziggo was vorig jaar goed voor een kleine 2,5 miljard euro aan omzet, Vodafone Nederland voor 1,9 miljard.

Het is voor Liberty Global al de tweede grote deal in Nederland in iets meer dan een jaar tijd. Het Amerikaans-Britse concern had hier eerst UPC in handen. In 2014 nam Liberty Ziggo over, waarna UPC en Ziggo werden samengevoegd.

De fusie tussen Ziggo en Vodafone Nederland kost hoe dan ook banen, maar hoeveel is nog niet bekend. Nu werken er zo'n 8000 mensen bij beide bedrijven. Vakbond FNV dringt alvast aan op harde afspraken over de werkgelegenheid.

HobbelEen belangrijke hobbel die nog genomen moet worden is de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Coopmans benadrukt alle vertrouwen te hebben in een positief oordeel van de kartelwaakhond. ,,We hebben ons huiswerk gedaan.''

Marc Hesselink, analist bij ABN Amro vindt de fusie 'een verstandige zet' en al helemaal voor Vodafone. ,,Zonder vast netwerk zou het voor dit bedrijf heel moeilijk worden om een voorname speler in Nederland te blijven.'' Op korte termijn zou de fusie KPN juist voordeel kunnen opleveren. ,,Ziggo en Vodafone zullen vooral op zichzelf gefocust zijn. En nu ze nog op toestemming van de ACM wachten niet te agressief handelen op de markt. Maar als de fusie over 1,5 jaar een feit is, krijgt KPN er een formidabele concurrent bij.''

Analisten van ING vrezen dat de concurrentie weleens minder zou kunnen worden door de fusie. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) benadrukt daarom dat er langs Europese weg voor moet worden gezorgd dat andere aanbieders ook toegang krijgen tot de netwerken van Vodafone en Ziggo.