Nieuws Actueel

Vraagtekens gemeente bij Vondelpark-sneakers

Van onze redactie 5 februari 2016

Vondelpark Cruyff

De gemeente Amsterdam neemt contact op met sportartikelenfabrikant Cruyff over het gebruik van de naam 'Vondelpark' voor een serie damesschoenen. Er wordt uitgezocht of dat zomaar mag en of het bedrijf er geen vergoeding voor moet betalen, zegt een woordvoerder van stadsdeel Amsterdam-Zuid na een bericht in Het Parool.

De Vereniging Vrienden van het Vondelpark ontdekte dat de firma Cruyff op haar website een collectie sneakers aanbiedt met de naam van het beroemde Amsterdamse park. Die collectie "is geïnspireerd op de originele Cruyff runner uit 1982 waarmee Johan in het Vondelpark liep."

De vereniging vindt dat het bedrijf, waar voetballer Johan Cruijff aan verbonden is, de naam illegaal gebruikt en trok aan de bel bij de gemeente. Die stelt dat de naam 'Vondelpark' een gedeponeerde merknaam is. "Die naam kun je niet zomaar gebruiken voor een product", aldus de zegsman.

Geen merknaamHet bedrijf zegt in een reactie 'Vondelpark' niet te gebruiken als merknaam, dat is 'Cruyff Classics'. Ook heeft de firma er nooit bij stilgestaan dat de naam beschermd was. "Er is nooit eerder contact gezocht met ons over het gebruik van de naam Vondelpark voor een model uit onze collectie. Echter als het een probleem is, dan halen we het weg."

Cruyff Classics wil met de vereniging en de gemeente om de tafel zitten om de mogelijkheden te bespreken. "Cruyff en het Vondelpark zijn uiteindelijk twee iconen en zouden elkaar moeten versterken in plaats van negatief in het nieuws brengen."