Nieuws Actueel
Vrouwelijke topondernemers nodig als rolmodel
Topvrouwen zijn een perfect rolmodel voor andere vrouwen. Hoogleraar Elphi Nelissen én zakenvrouw Heleen Dura-Van Oord maken serieus werk van hun voorbeeldfunctie, schrijft het AD.

Een eigen zaak geeft veel vrijheid en voldoening, maar tegelijkertijd: het kan ook elke maand een worsteling zijn om genoeg werk en geld binnen te krijgen. Mannen laten zich minder snel door die twijfels van de wijs brengen dan vrouwen. In algemene zin hebben zij vertrouwen in hun eigen kunde en succes. Vrouwen zien juist sneller risico's en gevaren.
Voorbeeldfunctie
,,Vrouwen hebben een zetje nodig om een eigen bedrijf te starten", constateert Mirjam van Praag, hoogleraar aan Copenhagen Business School op basis van een Deens onderzoek. ,,Ze nemen een voorbeeld aan een vrouwelijke ondernemer." Volgens Van Praag is dit vooral te zien in mkb-bedrijven én in door mannen gedomineerde sectoren zoals techniek of financiële dienstverlening. ,,Het mooie is: elke vrouw die vervolgens ondernemer wordt, inspireert weer andere vrouwen."
Vertrouwen
Zo ging het bij zakenvrouw en hoogleraar Elphi Nelissen. Architect en onderneemster Jeanne Dekkers, voormalig directeur van EGM, opende haar de ogen. ,,Toen ik haar tegenkwam, werkte ik nog in loondienst. Zij leidde een groot bedrijf en ik besefte: hé, zo kan het dus ook." Na die ontmoeting startte Nelissen in 1991 haar eigen ingenieursbedrijf. Sinds zes jaar is zij tevens hoogleraar sustainable buildings aan de TU Eindhoven. Juist omdat ze weet hoe essentieel een vrouwelijke inspiratiebron is voor vrouwen, helpt zij op haar beurt weer andere vrouwen een stapje verder. ,,Vrouwen moeten elkaar meer vertrouwen geven."
Morele verantwoordelijkheid
Ook zakenvrouw Heleen Dura-Van Oord, medeoprichtster en partner bij investeringsmaatschappij Peak Capital, ziet het als haar morele verantwoordelijkheid om vrouwen te helpen. ,,Het zou mooi zijn als we meer jonge vrouwen aan het ondernemen krijgen. Vrouwen kunnen goed samenwerken, zijn doortastend en zien het grotere plaatje. Allemaal eigenschappen die we in Nederland goed kunnen gebruiken."
Waarom hebben vrouwen eigenlijk een vrouwelijk voorbeeld nodig? Dura-Van Oord, telg uit een familie van succesvolle baggeraars, denkt dat de belangrijkste reden is dat vrouwen meer risico-avers zijn dan mannen. Doordat zij ergens sneller die risico's van inzien, kunnen zij zich minder goed identificeren met het verhaal van een topman. Daarbij: een topvrouw weet hoe het is om werk te combineren met de zorg voor kinderen. En een andere reden is volgens Dura-Van Oord dat vrouwen eerlijk en open zijn over hun mislukkingen. ,,Mannen vertellen vooral graag over hun successen."
Lees ook: Ondernemer Heleen Dura – van Oord over social media
Delen van kennis
Dura-Van Oord heeft soms bijna een dagtaak aan het coachen van vrouwen. Ze spreekt regelmatig af met vrouwen die een bedrijf willen of zijn begonnen in de techsector. Zonder dat ze daar iets voor terug verwacht, zo benadrukt ze. ,,Ik geloof heel erg in giving back. Zeker in de nieuwe economie draait het om delen van kennis en netwerk. Ik hoop dat die vrouwen op hun beurt hun inspiratie ook ooit weer zullen doorgeven."
Annemarie Renes van Asselen startte een platform voor vrouwelijke professionals en sprak deze week met Dura. ,,Heleen leert mij te focussen, te concretiseren en wat meer zakelijke bravoure te hebben. Zij geeft mij het gevoel dat ze echt wil dat ik slaag in mijn missie, en handelt daar ook onvoorwaardelijk naar. Heleen inspireert mij vertrouwen te hebben in wat ik te bieden heb."
Ook Jolique Möller, oprichter van Influentials, leerde veel van Dura. ,,Ze legde meteen de vinger op de zere plek, begreep mijn worstelingen en gaf praktische adviezen. Knap hoe zij verschillende bedrijven runt, wereldwijd actief is, van alles ernaast doet en dat het haar toch lukt om alle ballen in de lucht te houden. Ik had veel aan onze ontmoeting."
Vrouwen hebben een zetje nodig om een eigen bedrijf te starten