Nieuws Actueel

Vulpenhuis terug naar de stad

Wie wil weten hoe een vulpen in de hand voelt, kan straks weer terecht bij ’t Vulpenhuis in Arnhem. De winkel keert terug naar de binnenstad, zo schrijft De Gelderlander.

Berrie van Helden | Foto: Gerard Burgers 6 oktober 2016

Pen 1065

Hij wil weer vulpennen en balpennen aanprijzen. Tijdens een persoonlijk gesprek in de winkel. Niet alleen via een website. "Dat persoonlijk contact heb ik de afgelopen jaren gemist. Als gepassioneerd verkoper van luxe schijfwaren kreeg ik genoeg van het inpakken en wegbrengen van dozen met pennensets, vulpennen, etuis, vulpotloden, schrijfmappen en cadeausets naar het postagentschap. Internetondernemer is mij een te eenzaam bestaan", zegt Mark Raker, eigenaar van 't Vulpenhuis in Arnhem.

De schrijfwarenspeciaalzaak was van 1949 tot 2011 gevestigd aan de Koningstraat in Arnhem. De afgelopen vijf jaar bevond de winkel zich in een anoniem kantoorpand in Arnhem-Zuid.

PersoonlijkIn november keert 't Vulpenhuis terug naar de binnenstad, nu naar de Beekstraat. Raker kijkt er reikhalzend naar uit. "Ik heb er veel zin in. Ik wil mijn klanten begeleiden bij de aankoop van luxe schijfgerei. Ze kunnen voelen hoe een vulpen in de hand ligt en of ze het fijn vinden ermee te schrijven. Een vulpen is nu eenmaal een persoonlijk stukje schrijfgerei. Niet iedereen vindt het fijn of kan ermee schrijven. Dat ligt anders bij balpennen."

Probleem is dat vulpennen en balpennen die via internet worden aangeschaft niet kunnen worden geruild. "Want 95 procent van de pennen verlaat gegraveerd de deur. Daar staat 't Vulpenhuis in de verre omgeving om bekend. Het is daarom beter vooraf even uit te proberen welke pen je het prettigste vindt schrijven", zegt Raker.

VakVijf jaar geleden sloot hij zelf de winkel. "De verkoop stagneerde en de verkoop via internet steeg 20 procent per jaar. Dat is mooi. Ik verdiende mijn brood, maar ik was niet met mijn vak bezig. Ik miste de lol die je hebt als je met klanten omgaat. Maar ook het contact met mede-ondernemers. Dat heb ik hier in het bedrijfsverzamelgebouw ook nauwelijks."

Hij stopte niet met de winkel omdat er geen vraag meer was naar vulpennen en balpennen.

"Ik sta er versteld van hoeveel ik jaarlijks verkoop via internet. Elke dag gaan er wel een paar vulpennen naar een adres. Waarom mensen hiervoor kiezen, weet ik niet. Dat vraag ik niet. Maar ik weet dat veel mensen er graag mee schrijven."

ZichtbaarBang voor de stap naar binnenstad is Raker in het geheel niet.

"Ik zit niet op een dure locatie. Toch ben ik zichtbaar vanaf de hoofdwinkelstraat. En ondertussen ga ik gewoon door met de verkoop van schrijfgerei en aanverwante artikelen via internet. De winkel is niet mijn hoofdinkomstenbron. Alles wat ik met de winkel verdien, is meegenomen."