Nieuws Actueel

Waarom internetgrootheid Jack Ma waarschuwt voor de gevolgen van zijn eigen werk

Hij is internetondernemer pur sang en door dat internet ook puissant rijk geworden. Maar nu komt Jack Ma, baas van Alibaba, met een wel heel verrassend geluid. Ma waarschuwt openlijk voor de gevaren van technologie en de robotisering van de samenleving, meldt het AD.

Sander van Mersbergen 25 april 2017

Jack ma alibaba 1968

Ma's boodschap aan de mensheid luidt: als we niet oppassen, maken machines ons straks helemaal overbodig in het arbeidsproces. Wat hier de consequenties van zijn, is met geen pen te beschrijven, aldus Ma. Hij denkt dat de wereld zich moet voorbereiden op decennia vol ellende.

Onheilstijding

We horen ze wel vaker: doempredikers die waarschuwen voor de effecten van robots en internet op de arbeidsmarkt. Maar dit keer komt de onheilstijding uit een wel heel onverwachte hoek. Ma is topman van de Chinese internetreus Alibaba, juist een van de bedrijven die de omwenteling veroorzaken. De reusachtige webshop had in 2016 een omzet van meer dan 20 miljard euro en verkoopt online spullen over de hele wereld. Daar hebben traditionele winkels veel last van.

Nieuwe technologie

,,De komende dertig jaar zal de wereld meer pijn dan geluk zien", zei Ma op een ondernemerscongres in het Chinese Zhengzhou, aldus persbureau Bloomberg. Daarmee doelde hij op de effecten van nieuwe technologie. ,,Sociale conflicten zullen impact hebben op alle industrieën en beroepen."

Werkpartners

Volgens Ma moet het onderwijs worden aangepast aan het werken met robots, die in zijn ogen alleen moeten worden ingezet voor werk dat mensen niet kunnen doen. ,,Op die manier hebben we de kans om machines als werkpartners van mensen te blijven zien, in plaats van als vervanging."

Lees ook: WVDO Eindhoven: 5 ondernemerskansen tijdens de digitale tsunami

Bill Gates

Ma is niet de eerste internetgrootheid die waarschuwt voor de gevolgen van zijn eigen werk. Eerder riep Bill Gates op tot een belasting op robots, omdat die anders veel te snel het werk van mensen over zouden nemen. Gates werd zelf rijk met het ontwikkelen van software die het werk van veel kantoorpersoneel overbodig maakte.

Slaaf

In Nederland zijn het met name hoogleraren die waarschuwen voor robotisering. Experts menen dat machines de komende decennia tot 40 procent van de banen kunnen overnemen. In de aanloop naar de verkiezingen schreef een groep van twintig vooraanstaande wetenschappers een open brief aan de politiek, waarin ze waarschuwen voor het gebrek aan actie. ,,De oorspronkelijke betekenis van robot is 'slaaf'. Laten wij zorgen dat we de robot welkom heten, maar ook de baas blijven", schreven onder meer Ton Wilthagen (hoogleraar arbeidsmarkt), Martijn Wisse (hoogleraar Robotics Institute TU Delft) en Janneke Plantenga (hoogleraar economie van de verzorgingsstaat aan de Universiteit Utrecht). ,,Politieke visie is dringend nodig om robotisering in goede banen te leiden."

De komende dertig jaar zal de wereld meer pijn dan geluk zien

internetondernemer Jack Ma