Actueel

Wanneer het loont om met je bedrijf in de cloud te gaan werken

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Wanneer loont het eigenlijk om met je bedrijf in de cloud te gaan werken? En waar moet je dan allemaal op letten? Petra van Schayik is specialist op het gebied van beveiliging van computernetwerken en geeft antwoord op deze vragen.

Lees verder onder de advertentie

Als je bedrijf zo groot is geworden dat je eigenlijk een IT'er moet aannemen om je automatiseringssysteem te beheren, kun je overwegen om 'in de cloud' te gaan werken. Dan weet je dat niet alleen het basissysteem altijd up-to-date is, maar ook de software die jíj specifiek nodig hebt. Het voordeel: jij kunt je vervolgens volledig concentreren op je eigen bedrijf.

Op een rijtje

In de cloud werken is in feite niets anders dan op de computer van iemand anders werken. Dus voordat je je hebben en houden aan een derde overdraagt, moet je wel een een aantal zaken goed op een rijtje hebben.

Lees ook: Waarom dit modebedrijf volledig in de cloud werkt

Lees verder onder de advertentie

Want wat voor programma's heb je bijvoorbeeld allemaal nodig? En niet alleen vandaag de dag, maar ook over vijf jaar? Werken je medewerkers nu of straks met een pc op de zaak, of werken ze vanuit huis, onderweg of bij een klant? En gebruiken ze daarbij hun eigen laptop, een tablet en hun mobiele telefoon? Allemaal vragen die eerst beantwoord moeten worden.

Kritische blik op kosten

Vraag wat de verschillende leveranciers te bieden hebben. Worden de kosten alleen bepaald door de ruimte die je afneemt? Of door het aantal gebruikers? Moet je extra betalen voor updates of is dat in de prijs inbegrepen? Wordt extra service per uur afgerekend, per kwartaal of per telefoontje? Zet die dingen eerst allemaal goed op een rijtje en bereken wat het jou uiteindelijk gaat kosten. Als je het niet doet, valt het altijd tegen.

Lees ook: Ethical Hacker: ondernemers onderschatten grote risico's van cybercriminaliteit

Lees verder onder de advertentie

Veilig of niet

Belangrijk is de vraag hoe de leverancier de veiligheid heeft geregeld, het gaat immers om jouw bedrijfsgegevens. Als particulier kun je er nog weleens voor kiezen om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten, als ondernemer moet je daar niet aan beginnen.
Houd daarbij voor ogen: veiligheid kost geld. Als het aanbod van een aanbieder veel goedkoper is dan dat van de concurrenten, kan het eigenlijk niet veilig zijn.

Nederlandse wetgeving?

Kijk tenslotte of de Nederlandse wetgeving op het contract met de leverancier van toepassing is. Als dat niet zo is, dan moet je er eenvoudigweg niet aan beginnen. Het laatste wat je namelijk wilt als er iets mis gaat met je automatisering, is dat je je ook nog eens moeten verdiepen in buitenlandse spelregels.

Petra van Schayik, eigenaar van Compumatica, is specialist op het gebied van beveiliging van computernetwerken.

Lees verder onder de advertentie