Blog Actueel

De war for talent winnen? Creëer een leercultuur voor je personeel!

Heb je als werkgever weleens nagedacht over het aanbieden van micro learning voor je personeel? Joost Hofstee is expert op dit gebied. In deze blog omschrijft hij nauwkeurig waarom je dit serieus zou moeten overwegen.

Joost Hofstee 10 november 2021

War for talent leercultuur personeel micro learning joost hofstee

Het aanbieden van leer-en ontwikkelmogelijkheden is een belangrijk wapen geworden voor bedrijven om talenten te binden en behouden. Ontwikkeling staat namelijk hoog op de agenda van de huidige en potentiële nieuwe werknemers. In de praktijk zien we dat learning & development (L&D) nog onvoldoende strategisch wordt ingezet. Een gemiste kans.

Het gaat er namelijk om dat je als organisatie inspeelt op veranderende omstandigheden. Zolang je mensen zich kunnen blijven ontwikkelen zal de organisatie wendbaar zijn. En dat is essentieel voor de toekomstbestendigheid van je organisatie. Maar welke handvaten kun je de werknemer aanreiken?

Geef je nieuwe medewerkers een warm welkom

Hoe vaak gebeurt het niet dat je als nieuwe werknemer een contract hebt getekend en je eerste dag ‘on the job’ als een sprong in het diepe voelt. Vrienden vragen wat je gaat doen: als nieuwe kracht heb je geen idee wat je te wachten staat. Hier ligt een kans voor organisaties. Geef je medewerkers al een warm welkom voordat ze beginnen met hun nieuwe baan. Leer ze onmiddellijk de basis van de job op afstand. Dit kun je doen door de content die daartoe leidt mobiel aan te bieden via micro learning, zodat deze nieuwe kracht de informatie overal tot zich kan nemen, nog vóór hij daadwerkelijk begonnen is.

Mobiele ‘micro learning’ is geen trend, maar juist een logisch gevolg van een wereld die compleet ‘mobile first’ gaat. En er zitten een hoop voordelen aan: de retentie van micro learnings (hoe goed iemand iets onthoudt) is vaak wel 50 procent hoger dan bij traditionele ‘learning management systems’ (LMS). Bovendien ronden werknemers opleidingstrajecten via micro learnings veel vaker af dan op de traditionele manier. Als consumenten in hun vrije tijd, via TikTok, Instagram en zelfs YouTube Shorts, laten zien dat ze kortere content willen, waarom zou dat voor de cursussen op het werk dan niet gelden? Je bereikt immers al je werknemers in een korte tijd en deelt tegelijkertijd praktische informatie.

"Door micro learning aan te moedigen, stimuleren organisaties één hele belangrijke gewoonte in hun mensen: continue educatie"

Joost Hofstee, Country Director Nederland bij MobieTrain

Beter gebruik maken van de smartphone cultuur

Simyo onderzocht hoe mensen hun telefoon gebruiken en kwam erachter dat mensen meer dan twee uur per dag op hun mobiel actief zijn, en één op de vijf mensen swipet en scrollt er ook tijdens werktijd op los. Mensen consumeren (social) media mobiel, kijken Netflix op hun iPhone en communiceren met hun telefoon. Het heeft te lang geduurd voordat organisaties inzagen dat het logisch was hun werknemers ook mobiel op te leiden.

Er is geen enkel land waar procentueel méér mensen een smartphone op zak hebben, dan Nederland. Volgens Deloitte had in 2020 liefst 95 procent van de mensen een smartphone in bezit en dat zal een jaar later niet minder zijn. Als bezit- en gebruik van de smartphone een gegeven is, waarom krijgen werknemers op de werkvloer hun cursussen dan nog vaak ‘face-to-face’ of via veel te lange modules aangeboden?

Het misverstand rond het aanbieden van micro learnings via mobiel

Sommige organisaties hebben vaak – terecht – de policy dat personeel geen mobiele telefoon op de werkvloer mag gebruiken, neem bijvoorbeeld retailers. In de productie mogen werknemers hem vaak niet eens op zak hebben. Organisaties moeten niet de vergissing maken en denken dat het aanbieden van micro learnings via mobiel betekent dat personeel z’n mobiel ook ‘op de vloer’ gaat gebruiken. Leren kan in de kantine, in die vijf minuten vóór ze de vloer op gaan, of onderweg in de trein. Dan zitten ze toch al aan hun mobiel gekluisterd.

Door micro learning aan te moedigen, stimuleren organisaties één hele belangrijke gewoonte in hun mensen: continue educatie. Of het nu om de harde skills (processen, productkennis, veiligheid), de zachte skills (coaching) of de bedrijfsfilosofie gaat: je bent als werknemer nooit uitgeleerd. Je kunt als organisatie proberen je mensen in sessies van een paar uur iets bij te brengen, en hopen dat daar een klein deel van blijft hangen. Of je biedt ze elke dag een learning van vijf minuten aan, om zo een cultuur te creëren die Stephen Covey in zijn bestseller ‘The Seven Habits of Highly Effective People’ beschrijft.

Een opwaartse spiraal van kennis creëren

Zijn zevende gewoonte is namelijk: ‘Sharpen the Saw’, het aanscherpen van de zaag. Mensen moeten continu blijven lezen en leren, zegt Covey, om zo een opwaartse spiraal van kennis te creëren. Mensen die niet investeren in leren en lezen, moeten uiteindelijk met een botte zaag werken en veel harder zwoegen, terwijl opgeleide mensen scherp door het leven gaan. Dat leidt tot een steeds hogere standaard, tot steeds beter personeel. Met micro learning veranderen we in ‘de flow of work’ werken in leren, en leren in werken. En dat is uiteindelijk wat iedere ondernemer zijn werknemers én zichzelf gunt.

Joost Hofstee

Country Director Nederland bij MobieTrain

Joost Hofstee is Country Director Nederland bij MobieTrain. In zijn rol als Country Director Nederland focust Joost zich op het genereren van nieuwe klanten en het opzetten van MobieTrain binnen de Nederlandse markt. De ervaring die hij reeds opdeed bij diverse scale-ups zal hij nu inzetten om verdere naamsbekendheid voor het bedrijf te genereren en de internationale uitbreiding te versnellen.

MobieTrain is een mobile-first leerplatform waarmee medewerkers op elk moment en op elke plek hun kennis kunnen bijschaven door microlearning. Het werd in 2015 opgericht in België en klanten als Politie Nederland, de Gemeente Rotterdam, Timberland en Vans maken gebruik van het platform. Kijk voor meer informatie op: https://www.mobietrain.com/nl/. Het LinkedIn-account van Hostee vind je via deze link.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws