Nieuws Actueel

Warm weer? Kom maar met die omzet!

Puf, steun, zucht, kreun... De tropische hitte ligt al twee dagen als een klamme deken over Oost-Nederland. Terwijl veel mensen klagen, zijn er ook Zwolse ondernemers die profiteren van het zomerweer. De Stentor ging bij ze langs.

Van onze redactie 26 augustus 2016

Vakantie Reizen Zomer Thinkstock 1

Het kantelpunt voor ventilatoren? Dat ligt rond de 30 graden Celsius, weet Chris Sijbesma van Het Onderdelenhuis aan de Zwolse Thomas à Kempisstraat. Hij verkoopt ze deze dagen weer volop. „Ik hoor zelfs via klanten dat andere zaken al uitverkocht zijn."

Veel klanten nemen overigens in de andere hand gauw een elektrische vliegenmepper mee. „Mensen zijn door de warmte wat sneller geprikkeld", verklaart Sijbesma. Zoemende insecten in huis, mensen hebben er door de hitte geen geduld voor. „Dan vinden ze het prima als dat een paar euro kost."

Hittegolf? Verkoopgolf

Ventilatoren inkopen is een gok. Bij een kwakkelzomer loopt de verkoop niet. Als het een week lang boven de 30 graden is, komt de handel goed op gang. „Nu heb ik er het laatste half uur toch al twee verkocht", zegt Sijbesma. Hij kocht eens een container vol ventilatoren en was tijdens een hittegolf zo ongeveer de laatste zaak die ze had. „Dan ben je wel spekkoper." Andersom kan het ook. „Dan liggen ze soms wel twee jaar." Tot en met het voorjaar twijfelde hij of het wel een goed ventilatorseizoen zou worden. „Maar laat het nu nog maar even zweten!"

Puffende hond

Advies geeft hij er ook bij. Zoals aan een klant die in de auto een puffende hond had. Zet de ventilator laag bij de grond, zodat het huisdier ook verkoeling toegeblazen krijgt. Bij mensen draait de koele lucht dan om de benen. Volgens Sijbesma is dat fijner dan de wind in het gezicht.

Koele wind... we kunnen dus niet zonder. Airconditioningbedrijven kunnen het werk nauwelijks aan. Het zijn dan ook ehhh... tropendagen bij Van den Brink Koeltechniek in Kampen. Acht monteurs vliegen van hot naar her om al het werk gedaan te krijgen. Zo'n 30 airco's hebben ze gisteren weer aan de praat gekregen. Vooral bij bedrijven, zegt monteur Jordy Tromp. „Die gaan voor, de comfortklanten komen achteraan. Maar iedereen wordt geholpen hoor, we gaan net zo lang door tot alles is gemaakt."

Airco's

De huidige hitte betekent extra drukte voor het Kamper bedrijf dat vooral in Overijssel actief is. „Je ziet gewoon dat airco's die niet goed zijn onderhouden, bij 28 graden in de problemen komen." Tromp heeft niet de illusie dat het snel rustiger wordt voor de monteurs. „We zijn hier nog weken zoet mee. Bovendien hebben we al een tijdje te weinig mensen, dit werk kan gewoon niet iedereen."

Als de lucht niet koel is, moet eten dat maar zijn. Bij ijssalon Salute in Zwolle weten ze hoe dat werkt, daar is het ijs niet aan te slepen. Lange rijen voor de deur. Vooral fruitijs is in trek. „Op waterbasis, lekker fris", zegt Gert-Jan Goedhart. „Chocolade- en mocca-ijs lopen een stuk minder. Veel te zwaar." Limoncello is populair bij Salute, net als 'citroen'. Uitverkocht is deze ijssalon nooit. „We maken gewoon weer voorraad bij, achterin de zaak." Hoeveel liter Salute verkoopt op een tropische dag als gisteren? Goedhart weet het niet. „In elk geval heel veel. We hebben echt mazzel dat het nu zo heet is, want in het midden van het land zijn de scholen al begonnen."