Nieuws Actueel

Wastewatchers: software tegen voedselverspilling

Thomas Luttikhold (25) uit Utrecht is oprichter van Wastewatchers, een bedrijf dat een onlinehulpmiddel heeft ontwikkeld om voedselverspilling in het bedrijfsleven en bij cateraars tegen te gaan. Inmiddels wordt op negen locaties van de tool gebruikgemaakt en belandt tot 17 procent minder voedsel in de kliko.

SELINA VINK | Foto: Angeliek de Jonge 1 mei 2016

Wastewatchers

Thomas werd zich er via zijn bijbaantjes in de horeca van bewust hoeveel eten wordt verspild. ,,Als hulpje van de chef was het vaak mijn taak het overgebleven eten weg te gooien. Dat begon steeds meer aan me te knagen."

Onlinetool Thomas besloot af te studeren op het onderwerp voedselverspilling bij de Jaarbeurs. Drie jaar geleden richtte hij het eenmansbedrijf Wastewatchers op, vanwaaruit hij bedrijven adviseert hoe ze voedselverspilling kunnen voorkomen en lezingen geeft over het thema. Geld verdienen zat er in het begin niet in. Overal waar hij kwam, hoorde hij hetzelfde: iedereen wist dat er voedsel werd verspild en dat daartegen iets moest worden gedaan, maar gegevens ontbraken en niemand voelde zich verantwoordelijk.

Thomas bedacht een onlinetool die bijhoudt welk voedsel op welk moment wordt gebruikt. Een rapportage aan het eind van de maand maakt inzichtelijk waar kan worden bespaard. En de verantwoordelijkheid? Die ligt bij de chef.

KoffiedikHet liefst zou Thomas alle voedselresten hergebruiken. ,,In een volle groene kliko zie ik inmiddels geen voedselverspilling meer, maar producten waarvan we nog moeten ontdekken wat we ermee kunnen." Als voorbeeld noemt hij koffiedik, waarop oesterzwammen goed groeien.

AdviesZijn advies voor ondernemers? ,,Stick to the plan. Zelfs als het even tegenvalt en je er niet rijk van wordt. Wastewatchers levert pas sinds een halfjaar geld op. Soms vergeten mensen dat alle grote bedrijven in de wereld ooit klein zijn begonnen."