Nieuws Actueel

Wat doet een fruitteler nou de hele dag?

De Gelderlander volgt tijdens het Jaar van de Fruitteler de gang van zaken op het fruitteeltbedrijf van Bert den Haan in Kerk-Avezaath, die vaak wordt bijgestaan door vader Cees. Vandaag aan het woord: Mireille Gijsberts, de vrouw van Bert.

Eric Wijnacker | Foto: William Hoogteyling 12 mei 2016

Fruittelertrots1065

Mireille Gijsberts is moeder, partner van een fruitteler, adjunct-directeur en nog meer. Ze is voorzitter van het jaarlijkse, populaire muziekfestijn Betuws Spektakel. "Ik hou wel van een feestje, ja", zegt Mireille Gijsberts. "En Bert ook. En we slagen er nog steeds in om daar tijd voor vrij te maken." Druk dus? "Weet je wat het is? Als je dingen leuk vindt, ervaar je het niet als druk, maar als lekker bezig zijn. Ik heb het gevoel dat ik overal wordt uitgedaagd. Fijn."

Adjunct-directeurGijsberts is ook adjunct-directeur bij HAS KennisTransfer en Bedrijfsopleidingen, een projecten- en opleidingsorganisatie gelieerd aan HAS Hogeschool in Den Bosch. "Dat zijn opleidingen die geworteld zijn in de agrarische sector. En mijn vader en broer zijn actief in de melkrobots. Ik ben opgegroeid in Zoelmond, dus je kan wel zeggen dat ik iets heb met dit mooie Betuwse platteland. En dan is Bert ook nog eens fruitteler."

Ze is niet alleen druk met Betuws Spektakel, haar baan en het bedrijf van haar man. "We hebben twee lieve dochters. Annabel is 2 jaar en Guusje is op 23 februari geboren. Dus we worden nu niet alleen soms wakker van het vorstalarm in de boomgaard, maar ook wel eens van de baby. Maaar dat hoort erbij. Als ondernemers weten we ook dat je zeven etmalen per week alert moet zijn, dat verandert niet met een baby erbij. Ik prijs mij gelukkig dat Bert volop meedoet, dat geeft mij ruimte om ook buiten de deur actief te zijn. Ik word niet boos als hij niet om half zes aan tafel zit. Omgekeerd is hij er als ik weg moet."

FruitteeltEr zijn grote verschillen tussen de melkveehouderij die ze al goed kende en de fruitteelt. "De fruitteelt is meer pieken. Vroeger dacht ik altijd: wat doet zo'n fruitteler eigenlijk in de winter en het vroege voorjaar? Nu weet ik het: snoeien en beregenen tegen de vorst. Het is, meer dan in de melkveehouderij, waar meer regelmaat is, een kwestie van toewerken naar een climax. Het feestelijke van de oogst, als alles goed is gegaan, dat is pure euforie. Fruit uit de boomgaard smaakt echt beter dan uit de winkel. Maar je weet ook dat het in vijf minuten voor een heel jaar mis kan gaan. Zoals met hagel. Ik ken nu ook het verschil tussen ronde en puntige hagel. Die laatste, vooral bij extreme temperatuurschommelingen in de zomer, richt veel meer schade aan. Een hagelbui in augustus is daarom gevaarlijker dan nu."

Een huishouden runnen, een bedrijf, buitenshuis werken en er allerlei hobby's op nahouden: "Ja, je houdt heel wat ballen in de lucht. Wij zijn bevoorrecht met fijne ouders die veel voor ons kunnen en willen opvangen. Want ik ben lekker bezig, maar Bert niet minder. Hij vergadert veel binnen de fruittelerswereld en mag graag voetballen bij de Teisterbanders. Het lukt allemaal."

BlijSinds een paar jaar stelt Gijsberts ook kerstpakketten samen: "Dat vind ik prachtig werk. Met producten van eigen bedrijf en bedrijven uit de omgeving. Met sap van eigen appels en peren."

Is het werk ooit af? "Als ik dat gevoel zou hebben, zou ik niet gelukkig zijn. Laat ons maar lekker bezig zijn. We lossen het samen wel op. Zolang ik de schoonheid van een bloeiende boomgaard zie, gaat het goed met ons. En ik word er nog steeds blij van."