Actueel

Waterschap Vechtstromen kiest Almelo als hoofdlocatie

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Het is niet makkelijk. Wie kan zeggen hoe z'n leven er over pakweg tien tot vijftien jaar uitziet? Toch is kijken in de toekomst precies wat Stefan Kuks probeert te doen in de discussie over de huisvesting van waterschap Vechtstromen. Het gebouw van Vechtstromen in Coevorden wordt afgestoten. En aan de Kooikersweg in Almelo komen, als het aan watergraaf Kuks ligt, op termijn ook honderd werkplekken minder. De medewerkers van Vechtstromen moeten meer het veld in, meer zichtbaar zijn voor de burgers.

Stefan Kuks wist dat bestuurders in Drenthe zouden reageren op het nieuws dat Vechtstromen het pand in Coevorden zou afstoten. Uiteraard, zegt de watergraaf, verdwijnt Vechtstromen niet uit Drenthe. "De mensen die nu in Coevorden werken kunnen straks bijvoorbeeld terecht in Emmen of Sleen. Ons werk blijft tenslotte liggen waar het ligt."

Fusie

Lees verder onder de advertentie

Vechtstromen is in 2014 ontstaan door de fusie tussen de waterschappen Velt en Vecht en Regge en Dinkel. Beide waterschappen hebben in Coevorden en Almelo hoofdkantoren. "Hier in Twente lagen de tarieven op een lager niveau dan in Drenthe. We hebben altijd gezegd dat de fusie niet mocht leiden tot middelen van de tarieven."

Geen hoger tarief dus. Maar door kritisch te kijken naar de eigen huisvesting kan Vechtstromen wél geld besparen. Het is volgens de watergraaf niet zinvol twee hoofdlocaties te houden. Daarom wordt Coevorden afgestoten. Het formele besluit daarover wordt naar verwachting begin maart genomen door het algemeen bestuur. "We hebben alle vertrouwen in een goede herbestemming van het pand Coevorden."

Overijssel

Lees verder onder de advertentie

Vechtstromen gaat dus terug in gebouwencapaciteit en het waterschapsgebouw aan de Kooikersweg in Almelo wordt de statutaire vestigingsplaats van Vechtstromen. Dat gekozen wordt voor Overijssel is niet vreemd: ongeveer 75 procent van het gebied van Vechtstromen ligt immers in deze provincie. Maar het dagelijks bestuur grijpt de huidige huisvestingsdiscussie ook aan voor een impuls voor het nieuwe werken. Weg uit de gebouwen, de mensen van het waterschap moeten het veld in. Dat is het nieuwe credo. De mensen kunnen straks ook werken in een van de regionale vestigingen van het schap. Of bij een van de 23 zuiveringsinstallaties. "Heel veel werk ligt gewoon buiten het hoofdkantoor. Ons werk ligt tenslotte verspreid in het hele gebied. Ook willen we proberen de reisbewegingen te beperken."

Het nieuwe werken

Van de 450 mensen die bij Vechtstromen werken hebben er 160 geen vaste standplaats. Het nieuwe werken bij Vechtstromen moet er op termijn zelfs toe leiden dat het aan de Kooikersweg straks ook wat leger wordt. "Er werken hier in het hoofdkantoor nu zo'n 300 mensen. Maar dat moeten er op termijn 100 minder worden. Die kunnen met hun laptop ook inloggen op een werkplek bij de zuivering in bijvoorbeeld Enschede, Vriezenveen of Emmen. Veel ander werk moet als vanouds gewoon in het veld worden uitgevoerd."

Lees verder onder de advertentie

'Werkendeweg' - zoals Kuks het noemt - gaat Vechtstromen over naar dat nieuwe werken. Om af te komen van die vaste werkplekken gaat het waterschap proberen om zoveel mogelijk papierloos te werken. "De mensen zullen zich moeten resetten, los van de werkplek komen. Ik denk dat het uiteindelijk de kwaliteit ten goede zal komen." Als er, op termijn, minder mensen komen te werken aan de Kooikersweg, dan komt er leegstand. Uiteraard heeft Kuks al ideeën om daar wat mee te doen. Locatie De Sumpel van het ROC van Twente is zo'n beetje de buurman van Vechtstromen. "We zouden studenten in de toekomst mogelijk een kantoor kunnen aanbieden. Of een soort traineeship. Dan krijg je interactie en dat is ook weer goed voor ons werk. Maar we staan open voor andere initiatieven."

Jongeren interesseren

Het is zomaar een idee van de watergraaf in een pogingen een goede invulling te krijgen. Hij heeft er zelf nog niet over gesproken met de onderwijsinstelling. Bovendien snijdt het mes bij een dergelijke invulling aan twee kanten: als jongeren vaker bij Vechtstromen over de vloer zouden komen is dat ook goed om die doelgroep meer voor het werk bij het waterschap te interesseren.

Lees verder onder de advertentie