liveblog Actueel

Watersnoodramp Limburg: het waterpeil daalt, maar nu?

In deze Liveblog rondom de watersnoodramp in Limburg staan met name artikelen, foto's en video's over, voor en door ondernemers. Voor de actualiteit verwijzen wij graag naar AD.nl en/of L1.nl.

Laatste update: 19 juli 2021 18:35

Limburgse wijnbedrijven vrezen na wassende water voor beschimmelde druivenranken

Limburgse wijngaarden en wijnhuizen hebben tot nu toe weinig schade gehad door de zware wateroverlast, maar houden rekening met het mogelijke mislukken van hun druivenoogst. Omdat de druivenranken vochtig zijn door de regen en de zon nu schijnt, kunnen de gewassen gaan schimmelen. Dat komt naar voren uit een rondgang onder verschillende wijnbedrijven in Limburg, is te lezen in dit artikel. De provincie Limburg is met tientallen wijngaarden een belangrijke wijnleverancier in Nederland.

wijngaard dodewaard water overstroming

Bedrijven in Limburg mogen coronasteun gebruiken voor omzetverlies door wateroverlast

Bedrijven in Limburg die de afgelopen dagen de deuren moesten sluiten vanwege de overstromingen mogen een beroep doen op de NOW- en TVL-regelingen. Dat zei demissionair premier Mark Rutte maandag. Eigenlijk zijn de regelingen bedoeld om bedrijven te steunen die omzetverlies leden door de coronacrisis.

Lees hier het volledige artikel.

'Hevige buien en overstromingen vaker te verwachten'

MyChannels Video ID: 239087Niet alleen Limburg kan vaker te maken krijgen met extreme buien en wateroverlast. Volgens klimaatexperts zullen er in de toekomst vaker hevige en langdurige regenbuien in ons land vallen.

Designer Outlet Roermond dinsdag weer open

De Designer Outlet Roermond opent dinsdag weer zijn deuren, weet Retailtrends te melden. Het koopjesdorp was sinds vorige week vrijdag gesloten vanwege overstromingsgevaar in de stad.

Vorige week vrijdag maakte de Veiligheidsregio Limburg Noord in een noodverordening bekend dat de Designer Outlet gesloten bleef tot en met zondag. Dit moest ramptoeristen en andere hinderlijke bezoekers zoveel mogelijk buiten de stad houden.

Roermond werd namelijk bedreigd door hoogwater van zowel de Roer als de Maas. Het besluit om de outlet te sluiten is genomen omdat een reguliere toestroom van bezoekers aan de Limburgse outlet ten tijde van het hoogwater niet wenselijk is. Door het grote aantal bezoekers ontstaan er regelmatig verkeersverstoppingen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Giro 777: meer dan 5 miljoen euro opgehaald

Er is inmiddels meer dan 5 miljoen euro binnen voor de gedupeerden van de wateroverlast in Limburg op Giro 777, zo meldt de organisatie zelf. Eerder op de dag werd al een bedrag bereikt van 4,2 miljoen euro. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg.

Volgens een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds hebben circa 105.000 mensen een donatie gedaan. Daarmee geeft een donateur gemiddeld zo'n 47 euro.

Met het geld kunnen burgerinitiatieven worden gefinancierd 'die - nadat de modder is weggeschept - lokale noden helpen lenigen', zei voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds eerder.

Persconferentie Veiligheidsregio Limburg-Noord: 'Maas zakt langzaam'

MyChannels Video ID: 238935

De veiligheidsregio Limburg-Noord gaf om 12.00 uur een persconferentie over de watersnood. Bekijk hierboven de highlights (bron: AD Video).

Ook Farmers Defence Force (FDF) biedt helpende handen in Limburg

Bij Farmers Defence Force (FDF) hebben zich 'overweldigend' veel mensen gemeld die willen helpen in Limburg, zegt de organisatie op AD.nl. Op 15 juli plaatste zij een oproep op haar website waarin mensen wordt gevraagd zich te melden als zij kunnen helpen bij de watersnood.

Er zijn inmiddels meer dan 7000 aanbiedingen tegen zo'n 5000 hulpverzoeken, zegt Walter Joosten van FDF. ,,Mensen die willen helpen met mankracht, mensen die willen helpen met materiaal.

Gisteravond bleek dat sommigen op eigen initiatief en uit naam van FDF mensen opriepen om naar Limburg te gaan om daar te helpen. De politie kijkt daar nu naar, zegt Joosten: ,,Ik kan er niet te veel over loslaten, want we hebben het in handen van de politie gelegd." Het is goed bedoeld, denkt hij. ,,Maar het is niet handig. We kregen er gisteren lucht van. Alle transportbedrijven belden ons op, ik dacht: wat is hier aan de hand?"

Inmiddels is FDF overladen met hulpaanbod, zegt Joosten. ,,We hebben het ongelooflijk druk gehad. Kijk, een noodoproep: dat is één geval. Een aanbod van bijvoorbeeld een shovel, dat is niet eenmalig. 7000 aanbiedingen zijn in wezen 40.000 aanbiedingen."

Daarom is afgelopen nacht de crisislijn van FDF dichtgegaan voor aanbiedingen, laat Joosten weten. Voor noodoproepen is de lijn wel gewoon bemand. Ook heeft de organisatie via onder meer Facebook mensen opgeroepen even geen hulp meer aan te bieden. Joosten: ,,We hebben enorm veel aanbod, daar kunnen we wel vijf rampen mee helpen."

Meer voorbeelden hoe ondernemers en/of bedrijven te helpen, lees je hierboven in de Liveblog en/of op de website van L1, de regionale omroep van Limburg.

geul limburg wateroverlast

Zondag twee persconferenties Veiligheidsregio Limburg-Noord

Zondag 18 juli geeft de Veiligheidsregio Limburg-Noord twee persconferenties wegens het hoogwater in de Roer en de Maas. 

De eerste is om 12.00 uur en de tweede om 19.00 uur. Daarin deelt burgemeester Antoin Scholten van Venlo als voorzitter van de veiligheidsregio de laatste stand van zaken over de situatie in Noord- en Midden-Limburg. De persmomenten zijn op het hoofdkantoor van de veiligheidsregio op de Nijmeegseweg 42 in Venlo. Ze zijn ook te volgen via een livestream onder meer op de website www.vrln.nl.

Stand Giro 777: 3 miljoen euro

De donaties op Giro 777 blijven oplopen. Zaterdagavond tegen 22.00 uur was er 3 miljoen euro ingezameld. Precies twaalf uur eerder stond de teller nog op 1 miljoen. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg.

Volgens een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds hebben al 55.000 mensen een donatie gedaan. Gemiddeld geven ze 54 euro. Met het geld kunnen burgerinitiatieven worden gefinancierd 'die - nadat de modder is weggeschept - lokale noden helpen lenigen', aldus voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds.

venlo watersnoodramp


Veiligheidsregio Limburg-Noord: blijf weg

MyChannels Video ID: 238857

De Veiligheidsregio Limburg-Noord gaf zaterdag een persconferentie met de laatste updates over de watersnood in de provincie Limburg. 'Tot en met dinsdag in crisis-fase'. Bron: AD Video.

André Rieu steekt Limburgse ondernemers hart onder de riem

Toch ook weer even een glimlach op gezichten. De eigenaren van een interieurwinkel in Valkenburg keken vanmiddag blij verrast op toen André Rieu hun zaak bezocht met een groot aantal gesmeerde broodjes. De wereldberoemde Limburgse stehgeiger had voor iedereen die in de winkel aan het werk was een heerlijk broodje gezond gesmeerd, zei een van de eigenaars, Christel Borgers-Van de Sanden.

,,Hij kwam hier om zijn steun te betuigen", vertelde ze. ,,Mijn man en ik zijn bevriend met Pierre, zijn zoon. Die is hier ook in de winkel aan het helpen, samen met enkele mensen van onze vriendengroep." Alle spullen werden vandaag uit de winkel gehaald. In de zaak stond het water eerder zestig centimeter hoog.

Foto ANP: Violist en orkestleider Andre Rieu (rechts) betuigt steun aan een van de gedupeerde ondernemers in Valkenburg.

andre rieu valkenburg watersnoodramp

Venlo nog in grote spanning

Terwijl Zuid-Limburg de ergste wateroverlast achter de rug heeft, zitten inwoners van het noordelijker gelegen Venlo nog in grote spanning: zijn noodwaterkeringen hoog en sterk genoeg? Vanavond om 19.00 uur wordt de piek van de waterstand verwacht die 36 uur kan duren. De eerste terrassen aan de oever van de Maas staan al ver onder water.

De jachthaven en het park, waar het restaurant in ligt, is volledig overstroomd. Van een enorm standbeeld is alleen nog het puntje te zien, een brug waar jachten normaal gesproken royaal onderdoor kunnen is nu bijna volledig opgegaan in het water. Wel drijven er nog elf plezierjachten aan een aanlegsteiger.

Ook op de Maasboulevard in Venlo proberen ondernemers te redden wat er te redden valt. (Foto: AD/Jeffrey Groeneweg).

wateroverlast limburg venlo

Van Nieuwenhuizen bezoekt Limburg: ‘We zijn er nog niet’

MyChannels Video ID: 238803

De situatie in delen van Limburg is nog ‘heel spannend'. Het is de vraag of de maatregelen die zijn getroffen om het hoogwater stroomopwaarts binnen de perken te houden, gaan werken. ,,We zijn er nog niet", zei demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen in Infrastructuur en Waterstaat in het Limburgse Broekhuizen, net boven Venlo. Bron: AD Videp.

Situatie Kasteel Daelenbroeck (hotel-restaurant en brasserie) 'echt dramatisch'

Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch - op de luchtfoto (ANP) van 17 juli hieronder - heeft grote schade opgelopen als gevolg van de overstroming van de Roer. Het hele terrein van het kasteel staat daardoor blank, maakte de gemeente Roerdalen vandaag bekend.

Het kasteel wordt gebruikt als hotel-restaurant en brasserie. De eigenaar laat weten dat de situatie 'echt dramatisch' is. Op beelden is te zien hoe het wassende water van de Roer het Herkenboscher Broek overspoelt, waar het kasteel gelegen is. De wijde omtrek staat onder water.

Door de overstromingen zijn veel etenswaren in het restaurant verloren gegaan. Medewerkers zijn met man en macht aan het werk om te redden wat er te redden valt. De uitbater doet een dringend verzoek om niet te komen kijken bij het kasteel.

In Roerdalen zijn vrijdag 270 woningen ontruimd omdat ze bedreigd werden door de buiten zijn oevers tredende Roer.

kasteel daelenbroeck limburg wateroverlast

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Geruchten over 'stelende ramptoeristen' in Valkenswaard blijken niet te kloppen

Geruchten over diefstallen of plunderingen de afgelopen dagen in Valkenswaard blijken niet te kloppen, maar de gemeente wil voorkomen dat dieven alsnog hun slag staan in de getroffen stad. Valkenburg heeft daarom volgens calamiteitenzender L1 (zie video hieronder) acht boa's ingezet die patrouilleren door de winkelstraten.

De anders zo gezellige en bruisende straten in het stadscentrum bieden zaterdag een troosteloze aanblik. De neringdoenden zijn hun eerder deze week overstroomde winkels leeg aan het halen om de schade te kunnen herstellen en om schoon te maken. Daarbij worden veel spullen tijdelijk buiten gezet. 

De winkeliers roepen mensen op niet naar Valkenburg te komen, tenzij ze willen komen helpen met opruimen en schoonmaken.


Interpolis en Centraal Beheer op locatie in Limburg

Verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer krijgen steeds meer meldingen binnen van de schade door de grote wateroverlast in Limburg. Volgens de twee, beide onderdeel van Achmea, gaat het al om meer dan 1400 meldingen. Ze verwachten dat het aantal schademeldingen in de loop van volgende week nog verder zal oplopen, omdat het water nog moet zakken en niet iedereen nog de kans heeft gehad schade te melden.

Spreekuur - ook voor ondernemers - in Valkenburg

De meeste schademeldingen komen net als de afgelopen dagen vooral uit de getroffen gemeenten in Zuid-Limburg, waaronder Heerlen, Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem.

De verzekeraars houden zondag spreekuur op een nader te bepalen locatie bij Valkenburg. Dat vertelde burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg aan de Geul. Ook ondernemers kunnen in gesprek met experts van de verzekeringsmaatschappijen. Via de websites van de verzekeraars en L1.nl wordt gemeld waar en wanneer.

Bij Interpolis stond de teller zaterdag in de loop van de middag op zo'n 870 meldingen, bij Centraal Beheer op 540. Hoe de overheid de schade denkt af te handelen, lees je hier.

Giro 777: al 2 miljoen euro voor Limburg

Giro 777 heeft al 2 miljoen euro opgehaald voor Limburg. Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld door het Nationaal Rampenfonds. Door de enorme belangstelling was afgelopen nacht de website van giro777.nl even uit de lucht. De actie gaat de komende dagen nog 'in volle vaart' door.

Watersnood Limburg: kabinet trekt portemonnee, maar niet voor ‘volledige’ schade

Het kabinet trekt de beurs om de schade te vergoeden van de verwoestende wateroverlast in Limburg. Maar wat er precies vergoed gaat worden, hoe en aan wie is nog de vraag. Wel is duidelijk dat het gaat om een ‘tegemoetkoming’ van de materiële schade, ‘niet om een volledige vergoeding', is te lezen in dit artikel.

camping limburg wateroverlast

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Videobeelden wokrestaurant De Geulhof gaan viral

Wokrestaurant De Geulhof in Meerssen is veranderd in een drijvend eiland, zo lijkt het. Ondernemer en horecabaas Igor Stel filmde zelf de dramatische situatie van het pand aan de Maastrichterweg, wat via deze link van L1 te bekijken is.

In de video wordt de nieuwe zaak getoond die volgende week zou opengaan. ,,Het is een drama", vertelt Stel. ,,We hebben net de brandweer gebeld om mensen uit het gebouw te evacueren, want als er iets met de stroom of het gas gebeurt, hebben we echt een probleem. Het water blijft maar komen. Dit is echt bizar."

WATERSNOODRAMP LIMBURG

Met dit eerste artikel - te lezen via deze link - startte onze berichtgeving ons de watersnoodramp in Limburg.

geul limburg wateroverlast

wateroverlast limburg venlo

roermond terras overstroming watersnood

snelweg modderstroom limburg

limburg watersnoodramp brommelen