Nieuws Actueel
'We zijn al duizend keer toch niet gestopt'

De grootste boekingsite voor vergaderruimtes en werkplekken ter wereld worden: dat is de ambitie van oprichters Jeroen Arts (31) en Frank Derks (31) van Deskbookers, vertellen ze in Het Parool. Bij investeerders haalden zij vorige maand anderhalf miljoen euro op voor hun groeiplannen. Voor zichzelf heeft Deskbookers alvast een paar extra etages gehuurd in een voormalige kerk in de Indische Buurt. Het aantal medewerkers is binnen korte tijd gegroeid naar 25; dit jaar gaat het waarschijnlijk richting 100.
Hip en cool, zo wordt werken voor een start-up vaak gezien. Maar volgens Arts - die 's ochtends om kwart over vijf opstaat - is dat beeld erg romantisch. "Het is vooral keihard werken. Al duizend keer hebben we een moment gehad waarop we rationeel gezien hadden moeten stoppen. Maar toch zijn we doorgegaan, als ondernemer doe je alles om te slagen. Het gaat om je eigen kindje." De twee vrienden begonnen op een zolderkamertje in Nijmegen, in 2013 richtten ze Deskbookers op en in 2015 verhuisde het bedrijf naar Amsterdam.
"De tijd van vaste kantoorruimte is voorbij. Je kunt overal werken met je laptop en smartphone. Met een platform maken wij de markt van werk- en vergaderruimtes transparant." Het was moeilijk de allereerste aanbieders over te halen. "Als een soort evangelist moesten we ze zien te overtuigen."
StroomversnellingHet duo had eigenlijk geen idee hoe je een bedrijf opzet. "Maar we realiseerden ons dat het heel hard kon gaan als we ons zouden omringen met de juiste mensen. In het begin hebben we ons eigen geld geïnvesteerd, later ook geleend bij familie." In een stroomversnelling kwam het bedrijf na het besluit om te verhuizen naar Amsterdam, waar start-upversneller Rockstart de twee klaarstoomde om de wereld te gaan veroveren. Via Rockstart werden ook investeerders gevonden. "Als marktplaats wil je de grootste zijn, als nummer twee is het niet leuk. Dit jaar gaan we opnieuw geld ophalen."
Deskbookers noteerde het afgelopen jaar een groei van zo'n vijfhonderd procent, aldus Arts. "Het zou mooi zijn als er na Booking opnieuw een Nederlands platform wereldwijd succes heeft. In het jaar 2020 willen wij de grootste zijn van de wereld, actief in vijftig landen. Met een miljoen boekingen per dag." Het bedrijf richt zich nu vooral op Duitsland, in 2016 volgen andere Europese landen. Met de snelle groei is de rol van de twee oprichters veranderd. "Eerst doe je alles zelf. Later neem je anderen aan die beter zijn op bepaalde terreinen, zoals marketing en sales." Fouten maken hoort bij ondernemen, volgens Arts. "Van fouten leer je. De start-up die het snelste leert en hobbels neemt, gaat het snelste vooruit."