Nieuws Actueel

Dit Twentse bedrijf heeft de wereldprimeur met vegabiefstuk

Tubantia meldt een doorbraak in de voedselindustrie: de plantaardige biefstuk is gearriveerd. Gemaakt en bedacht in deze regio, door Vivera uit Holten. "Dit is de heilige graal in de vleesvervangingsindustrie."

JOOST DIJKGRAAF | Foto's: REINIER VAN WILLIGEN 16 mei 2018

Vivera plantaardig biefstuk

Lang werd er naar uitgekeken, maar nu is ie er echt: de volledig plantaardige biefstuk. Sterker nog: in Holten wordt de vleesvervanger al geproduceerd. Volgende week ligt hij in Engeland al in de supermarkt. Klaar om gebakken en gegeten te worden.

"Niemand wist dat wij bezig waren met deze steak", vertelt Gertjan Gombert van Vivera. "Maar in het geheim werkten wij al anderhalf jaar aan de biefstuk. Heb is ons gewoon gelukt. Ik denk dat wij de markt echt verrassen met dit nieuws. De vegabiefstuk geldt toch als heilige graal in de vleesvervangingsindustrie."

Lees ook: Vegetarische Slager maakt grote stappen en opent allereerste restaurant

Bedrijven als Unilever werkten in samenwerking met universiteiten al jaren aan de vegabiefstuk. Die zou de vleeseter definitief moeten overtuigen meer een meer duurzame vleesvervangers te kiezen. Tot nu toe lukte geen bedrijf ter wereld om de structuur, sappen, bloed en de smaak van de steak na te bootsen.

In Holten slaagde een team product-ontwikkelaars daar wel in. Vivera bestaat al sinds 1990 en behoort tot de top 3 vega-aanbieders in Nederland. "We hebben meer dan honderd versies gemaakt", vertelt ontwikkelaar Jeroen Boom. "De structuur lukte vrij snel, de sappen en smaak waren veel lastiger."

Met behulp van sterrenkok Erik de Mönnink van De Swarte Ruijter uit Holten werd uiteindelijk de ideale samenstelling en smaak gevonden. Het resultaat: een stuk 'vlees' dat oogt, smaakt en voelt als een biefstuk, maar het niet is. De Twentse imitatiesteak bestaat vrijwel geheel uit tarwe en soja en is ook geschikt voor de veganist. De productie is bovendien vele malen milieuvriendelijker dan die van de echte biefstuk.

Lees ook: Pizza uit de muur: Eindhoven heeft de primeur

"Het is van groot belang dat we minder vlees eten, zowel voor onze eigen gezondheid en dierenwelzijn als voor onze planeet. Daarom is het belangrijk dat er alternatieven zijn", vertelt Gombert. "Tien jaar geleden werd je afgekraakt als je iets vegetarisch liet proeven. Dat gold ook voor onze producten. Hiermee kunnen we de vleeseter echt overtuigen. Dit is een belangrijk product voor de wereld. Hoe gaaf is het dat een Twents bedrijf dat is gelukt?"

Bij concurrent De Vegetarische Slager zijn ze verrast door de Vivera-biefstuk. Oprichter Jaap Korteweg: "Zolang mensen enthousiast worden van vleesvervangers, is dat goed nieuws voor de industrie."

De vegasteak is in juni verkrijgbaar in Nederland. De prijs wordt zo'n 3 euro voor twee 'biefstukjes'.