Nieuws Actueel
Wereldwinkel onder dak dankzij eigenares pand
Geisje Hoeksema is dolenthousiast over de komst van de wereldwinkel in haar winkelpand Peperstraat 26. "Deze sociaal bewogen mensen passen met hun winkel heel goed in mijn straatje," zegt de 84-jarige eigenares tegen het AD.

Zonder Hoeksema's hulp dreigde de Wijkse wereldwinkel in onoverkomelijke financiële problemen te komen. De wereldwinkel kon de huur van het pand, schuin tegenover Hoeksema in de Peperstraat, niet meer opbrengen. Doordat een anonieme sponsor zich terugtrok, dreigde sluiting. Hoeksema: "Dat zou slecht geweest zijn voor Wijk bij Duurstede in het algemeen en de Peperstraat, van oudsher dé winkelstraat, in het bijzonder.''
Ter willeDe makelaar die een huurder zocht voor Hoeksema's pand, kwam met twee mogelijke huurders op de proppen: iemand die er een kantoor in wilde vestigen, en de wereldwinkel. Hoeksema hoefde niet lang na te denken.
"Ik wilde de wereldwinkel graag ter wille zijn. Een winkel is voor de straat beter dan een kantoor. Vanwege hun sociale instelling heb ik wat van de huurprijs afgedaan. Waardoor het voor hen makkelijker was de zaak rond te breien. Het klikte meteen. De vrijwilligers die de winkel gaan runnen, weten van aanpakken. Ramen zemen, portiek schrobben, ze houden van een schone winkel."
BikkelenDie heeft er decennialang in gezeten. De schoenenzaak van 'juffrouw Hoeksema' was een begrip in Wijk. Toen ze 30 jaar was, overleed haar moeder en nam ze de zaak van haar over. Waarna ze de winkel tot haar 68ste in haar eentje runde.
Terugblikkend: "Het was bikkelen. Maar aan hard werken is nog nooit iemand doodgegaan."
Stichting OnderwijsZaterdagmiddag opent Geisje Hoeksema de nieuwe wereldwinkel samen met wethouder Hans Marchal. Wereldwinkelvoorzitter John van Balen: "We zijn mevrouw Hoeksema veel dank verschuldigd. We zitten voor een zacht prijsje op een perfecte locatie."
De opening wordt gevierd met een actie voor een onderwijsproject in Gambia. Diverse Wijkenaren zorgen via de Stichting Onderwijs voor Gambia mede voor de bouw van een schoollokaal in Sukuta-Madina. Veel ouders daar zijn zo arm dat ze geen geld hebben om de kinderen lessen te laten volgen. In de wereldwinkel kunnen bezoekers chocolade proeven van Tony's Chocolonely, gemaakt van 'slaafvrije' cacao. Hiermee wordt actiegevoerd tegen slavernij en uitbuiting op cacaoplantages.