Nieuws Actueel
'Werknemers niet beschermd tegen chroom-6'

Tot een half jaar geleden is bij het Nijmeegse bedrijf Lincoln Smitweld het zeer schadelijke, kankerverwekkende chroom-6 (kaliumchromaat) gebruikt. De werknemers waren daar onvoldoende tegen beschermd, bericht De Gelderlander vrijdag.
Dat zegt chemicus en directeur Atie Verschoor van ECEMed, een onafhankelijk expertisecentrum als het gaat om gezondheidseffecten van gevaarlijke stoffen. Het is onderdeel van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.
Chroom-6 was vorig jaar volop in de publiciteit. Defensie heeft aan medewerkers een schadevergoeding uitgekeerd, omdat ze jarenlang met verf hebben gewerkt waarin chroom-6 zat, zonder voldoende bescherming.
Aardig wat loos"Veel stof, warm, weinig ventilatie en giftige stoffen. In het bedrijf was aardig wat loos." Verschoor baseert zich op onderzoeken die eerder bij Lincoln Smitweld zijn gedaan. In totaal zeven (ex-)medewerkers, ziek van fijnstof en schadelijke walmen, hebben het bedrijf deze week aangeklaagd. Bij Smitweld worden laselektroden en lasdraad geproduceerd.
ECEMed onderzocht twee medewerkers met longklachten. Daarnaast heeft het expertisecentrum een totaalanalyse gemaakt: waar staan de medewerkers in de fabriek van Smitweld aan bloot. Chroom-6 was een van de giftige stoffen die tot een half jaar geleden werden gebruikt.
"In 2012 zijn metingen verricht bij Smitweld, maar dat onderzoek is te beperkt uitgevoerd. Een stof bestaat niet uit een element, maar uit meerdere onderdelen. Bij de meting is gekeken naar een deeltje, het is onvolledig. Ik ben niet blij met dit rapport."
Al lang signalenVolgens Verschoor had Smitweld kunnen weten dat er schadelijke stoffen vrijkwamen. "Chroom-6 is er vorig jaar pas uitgehaald." Ze constateert dat het bedrijf niet investeerde in goede ventilatie en afzuiging en in persoonlijke beschermingsmiddelen. "Waarom is dat niet gebeurd? Terwijl er al lang signalen waren van specialisten dat werknemers ziek worden."
Verschoor vindt dat er in veel bedrijven erg slordig wordt gewerkt. "Regelgeving op gebied van arbeidsomstandigheden wordt vaak niet nageleefd. Iedereen roept dat de arbeidsinspectie controles moet uitvoeren. Maar langzamerhand is het misschien tijd om in de Arbo-regelgeving het management in dit soort gevallen persoonlijk aansprakelijk te stellen. Als stok achter de deur. Want de gevolgen voor werknemers zijn groot, dat zie je nu bij Smitweld. Mensen die ziek worden, het is zo triest."
ClaimVakbond FNV heeft deze week een collectieve claim ingediend bij de directie van Smitweld. Het totaal te vergoeden bedrag loopt volgens Jan de Jong van FNV in de honderdduizenden euro's. Gaat het bedrijf niet akkoord dan stapt de bond naar de rechter.
Lincoln Smitweld zegt de meldingen 'zeer serieus' te nemen. Het bedrijf is een onderzoek gestart. Deze kwestie bij Smitweld en eerder die bij de Nijmeegse kabelproducent Smit Draad tonen volgens Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt (SP) 'het falen van de bedrijfsgezondheidszorg' aan. Hij gaat Kamervragen stellen naar aanleiding van Smitweld.