Nieuws Wet- en regelgeving

Auto van de zaak of privé? Let op deze regels

Als ondernemer heb je al snel een auto nodig: om klanten te bezoeken, producten te bezorgen, of om van huis naar je bedrijf te rijden. Zet je de auto op de zaak of blijft de auto privébezit? Hoe zit dat eigenlijk fiscaal gezien?

Sandra van den Nieuwenhof | Foto: Pexels 24 maart 2019

Auto van zaak werk en prive

Wanneer je auto privébezit is, kun je € 0,19 per zakelijk gereden kilometer opvoeren als zakelijke kosten.

Als je de auto op de zaak zet mag je de autokosten aftrekken van je winst. De meest voorkomende autokosten zijn: verzekeringskosten, brandstof, onderhoud en reparatie, afschrijving, parkeren, wasstraat en motorrijtuigenbelasting.

Gebruik je de auto van je onderneming ook privé? Bijvoorbeeld voor vakantieritten, boodschappen of familiebezoek? Dan heb je daar voordeel van. Als je met die auto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, krijg je hiervoor een 'bijtelling'.

Bijtelling

Deze bijtelling is een verrekening van je privégebruik met de autokosten van je onderneming. Deze verrekening gebeurt in de aangifte inkomstenbelasting.

De bijtelling heb je ook als je onderneming een auto leaset of huurt waarmee je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.

Rij je minder dan 500 kilometer privé? Dan moet je dat kunnen aantonen, bijvoorbeeld met een rittenregistratie. In dat geval krijg je geen bijtelling voor privégebruik van de auto.

De bijtelling bedraagt 22 % van de cataloguswaarde van de auto (2019). En 4 % voor elektrische auto’s met een catalogusprijs tot € 50.000,-. Wanneer de catalogusprijs boven dit bedrag ligt, geldt een bijtelling van 22% voor het bedrag boven € 50.000,-.

Je hebt niet in alle gevallen een vrije keuze: auto op de zaak of privé. Als je minder dan 500 km per jaar voor privédoeleinden rijdt, ziet de Belastingdienst je auto als ondernemingsvermogen: je moet de auto op de zaak zetten.

BTW

Voor de btw mag je kiezen of je de auto tot je privébezit of tot je ondernemingsvermogen rekent. Het maakt daarbij niet uit welke keuze je voor de inkomstenbelasting hebt gemaakt.

Als je de auto privé houdt maar ook voor zakelijke ritten gebruikt, is het volgende van toepassing:

Als de auto privévermogen is, kun je geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag je de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor de onderneming gebruikt. Ga daarbij uit van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis. Houd er wel rekening mee dat alleen het deel dat je gebruikt voor belaste omzet aftrekbaar is.

Als de auto tot het ondernemingsvermogen hoort, mag je de btw aftrekken over de aanschafkosten, gebruik en onderhoud, voor zover je de auto gebruikt voor je belaste omzet. Voor het privégebruik van de auto mag je geen btw aftrekken. Woon-werkverkeer geldt als privégebruik.