Nieuws Wet- en regelgeving
Corrine Holdinga: ondernemer tegen wil en dank
Corrine Holdinga (52) is partner van notariskantoor Holdinga Matthijssen Kraak in Amsterdam. ‘Ik dacht altijd: een eigen bedrijf is niks voor mij.’ Deel 2 in de Amsterdamse serie De Ondernemer Eregalerij ter gelegenheid van de Week van de Ondernemer die op 21, 22 en 23 november in Amsterdam wordt gehouden. In deze serie praten prominenten over hun ondernemerschap en dragen ze drie ondernemers aan die zij bewonderen.

,,Ik ben ondernemer tegen wil en dank. Vroeger heb ik altijd gedacht dat ik in elk geval geen eigen bedrijf wilde. Mijn vader had een autobedrijf; hij is dat zelf begonnen. Ik herinner me uit mijn jeugd vooral hoeveel stress en financiële zorgen dat opleverde.”
Notaris
,,Dus ik dacht altijd: dat is niks voor mij – ook al is het uiteindelijk heel goed gegaan bij mijn ouders. Maar een notaris mag nou eenmaal niet in een gezagsverhouding staan tot iemand anders. Je moet je ambt onafhankelijk kunnen uitvoeren.”
Lees ook: Bierbrouwer Garmt Haakma: ‘Binnen de kortste keren werden me tonnen toegezegd’
,,Ik heb rechten gestudeerd. Op mijn 24ste ben ik in het notariaat terechtgekomen. Ik heb altijd bij grote kantoren gewerkt waar ook advocaten werken, en met ontzettend veel plezier, maar op zeker moment vond ik dat ik onvoldoende mijn stempel kon drukken op mijn werk. Mijn eigen cliënten kon ik niet kiezen, ik werd geacht op accounts te werken waar je zelf misschien wat minder affiniteit mee had.”
Ondernemer
,,Vaak adviseerde ik grote, beursgenoteerde bedrijven, terwijl ik juist veel energie krijg van minder grote bedrijven, waarbij je gesprekspartner vaak de ondernemer zelf is en niet bijvoorbeeld een bedrijfsjurist.”
Meer interessante ondernemers ontmoeten en zakelijke kennis en inspiratie opdoen? Kom naar de Week van de Ondernemer in Amsterdam. Hier kun je je aanmelden.
,,Na lang denken ben ik met twee oud-collega’s dit kantoor gestart. Ik ben dus met flink wat bagage aan het ondernemerschap begonnen. Aan de ervaring die ik in vorige werkkringen heb opgedaan, heb ik nog altijd heel veel.”
Juridisch adviseur
,,Ik wilde een kantoor met de focus op de ondernemer en zijn onderneming, met aandacht voor het snijvlak tussen de onderneming en wat je als ondernemer privé zou moeten regelen. We zien onszelf als juridisch adviseurs van ondernemers en daarbij passeren we akten. We zijn geen aktenfabriek.
Ik adviseer ondernemers bijvoorbeeld over hoe ze een samenwerking kunnen vormgeven of hoe ze een optimale structuur kunnen aanbrengen in hun bedrijf. Maar ook hoe ze hun huwelijkse voorwaarden kunnen inrichten, zodat een echtscheiding zo min mogelijk invloed heeft op de continuïteit van de onderneming.
Ook als mensen een onderneming starten, adviseer ik. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je compagnon overlijdt? Ga je dan met zijn erfgenamen verder? Of koop je hen uit? Er is een standaardlijstje met onderwerpen dat op tafel moet komen, maar de uitkomsten van zulke gesprekken zijn totaal verschillend.”
Meerwaarde
,,Wij hebben ondernemende cliënten: dga’s, investeerders, ondernemende families... Veel van onze cliënten hebben al succesvol een bedrijf verkocht, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus deze mensen blijven bezig. Ze starten opnieuw een onderneming of gaan investeren.
Dit zijn ook de cliënten die wij de grootste meerwaarde kunnen bieden. We bouwen met hen langetermijnrelaties op waarbij er doorlopend verschillende zaken spelen. Die relaties streven we doelbewust na. Dat is de reden dat we op de website geen prijzen laten zien voor verschillende akten. Een akte is vaak een uitvloeisel van een advies en het ene testament is ook het andere niet. Het ene kost misschien maar 300 euro en het andere misschien wel 10.000 euro. Daar kun je geen eenheidsprijs op loslaten.”
Salarissen
,,Een van de compagnons is het wat rustiger aan gaan doen en vervult nu een adviseursfunctie voor het kantoor, dus op het moment zijn we als compagnons met z’n tweeën. Ik ben gauw bezorgd, bijvoorbeeld als het even wat rustiger is. Dan denk ik al snel: hoe gaan we aan het eind van de maand de salarissen betalen?
Die angst blijkt altijd ongegrond te zijn. Het is nooit echt een issue geweest, het zit vooral in mijn hoofd. We hebben niks te klagen, want het is nooit rustig. Sterker nog, het is bijna altijd te druk. Mijn compagnon maakt zich minder snel zorgen. Zijn voet staat altijd op het gaspedaal en mijn voet staat altijd op het rempedaal. We houden elkaar mooi in evenwicht.”
Solide kantoor
,,Mijn voorzichtigheid levert ook wel iets op. We zijn een solide kantoor geworden, ook financieel. We hebben altijd voorzichtig mensen aangenomen, alleen als ze goed bij ons pasten en we zeker wisten dat er werk voor ze was. We willen uitgroeien naar 25 tot 30 medewerkers. Dat lijkt ons op dit moment een ideale omvang voor een kantoor als het onze.”
Vrijheid
,,Ik ervaar een enorme vrijheid om te doen en vooral te laten wat ik zelf wil. Om nieuwe velden te verkennen bijvoorbeeld. En tegelijk voel ik me verantwoordelijk voor de mensen die bij ons werken. Ik voel de verantwoordelijkheid om er met z’n allen iets van te maken. Om te kijken naar hun ontwikkeling. Hoe kunnen ze optimaal functioneren binnen het verband?
Het helpt wanneer je mensen een grote mate van vrijheid geeft. Welk type cliënt en wat voor werk passen bij je? Wat geeft energie en wat kost juist energie? Natuurlijk wel met de nodige begeleiding. Onze medewerkers hebben wel vrijheid, maar dat betekent niet dat ik niks hoef te horen over de zaken die zij behandelen. Bij elke zaak op mijn terrein ben ik wel direct betrokken. Ik kijk mee en overleg mee, maar ik bemoei me niet met elk detail.”
Ethiek en integriteit
,,Afgelopen maand was ik op een congres over ethiek en integriteit, een onderwerp dat onze beroepsgroep op het moment nogal bezighoudt. Aan de ene kant is het voor ons lastig bepaalde tricky situaties te herkennen. Aan de andere kant moet je ook niet doorslaan. Niet elke situatie is bij voorbaat verdacht. Dat houdt ons nu aardig bezig.
Zeker in ons vak vind ik het belangrijk dat je niet solitair werkt. Er zijn veel situaties waarin het goed is om te overleggen. Peers houden elkaar scherp en corrigeren elkaar waar nodig. Kijk naar het Nederlands notariaat van de afgelopen jaren… Waar ging het mis? Dat waren vaak eenmanskantoren. Niet dat ik iets tegen eenmanskantoren heb, maar toch. Ik denk trouwens dat het niet alleen in het notariaat verstandig is samen te werken; voor andere beroepsgroepen zal het net zo goed gelden.”
Welke drie ondernemers bewondert Corrine Holdinga?
Ollie Dapper en William van Lith
,,Twee founders van een jong bedrijf, Xomnia, dat big data analyseert. Jonge academici die met een heel goed idee een bedrijf zijn geworden en door schade en schande wijs zijn geworden. Ik heb van dichtbij gezien welke tegenslagen ze al hebben moeten verwerken. Inmiddels zijn ze erin geslaagd een mooi bedrijf neer te zetten dat voor een deel mede-eigendom is van hun werknemers. Ik heb bewondering voor hun veerkracht en voor het bedrijf dat er nu staat.”
Martijn Veldhoven
,,Een van de eigenaren van Veldhoven Group, een familiebedrijf in de mode-industrie. Een van de bekende merken van dit bedrijf is Sandwich. Het is de afgelopen jaren ongelooflijk moeilijk geweest in de modebranche, maar de familie Veldhoven heeft het hoofd boven water weten te houden. Dat zijn kenmerken van echte ondernemers: positief blijven, ook als alles tegenzit, vooruit blijven kijken en veel opofferen.”
Paul Smith
,,Designer in de mode die ik al heel lang volg. In de jaren zeventig begonnen met één winkel en nu heeft hij er 300. Hij is inmiddels de 70 gepasseerd, maar heeft nog steeds een nieuwsgierige blik op de wereld en het ondernemerschap. Als ik naar hem kijk, denk ik: het is belangrijk open te blijven staan voor nieuwe invloeden en ideeën. Dat houdt nooit op.”
Ik ben bij elke zaak op mijn terrein direct betrokken