Nieuws Wet- en regelgeving

Eigen bedrijf en echtscheiden: dit moet je weten

De puissant rijke Russische oliemagnaat Roman Abramovitsj maakte deze week bekend te gaan scheiden van zijn vrouw Darja Zjoekova. Kenners verwachten dat de 8 miljard euro die de twee te verdelen hebben al lang zijn vastgelegd in huwelijkse voorwaarden. De kosten bij een echtscheiding zijn een bekend struikelblok voor veel ondernemers. Waar jij als ondernemer op moet letten bij een echtscheiding (en wat je al bij je huwelijk moet regelen).

Tijmen de Groen | Foto: ANP 9 augustus 2017

Abramovitsj

Als ondernemer zitten er een hoop extra haken en ogen aan een echtscheiding. Voordat je überhaupt uit elkaar gaat is het belangrijk om te beginnen met de vraag: wie gaat er verder met de onderneming? Als jij een tandartsenpraktijk hebt en je partner is rechter is dat waarschijnlijk een uitgemaakte zaak, als jullie beiden voor dezelfde onderneming werken is het mogelijk een andere situatie. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jullie wel zakelijke partners blijven.

Compensatie

Wanneer jij, of je bijna-ex, alleen verder gaat met het bedrijf dan dient de ander gecompenseerd te worden. Dat compenseren kan in theorie over twee lijnen gebeuren: door onderdelen van het bedrijf te splitsen of door geld te verdelen. Normaal gesproken kun je niet een gedeelte van het bedrijf weghalen zonder de onderneming te schaden. Stel je bijvoorbeeld voor dat een vrachtvervoerder de helft van de vrachtwagens moet afstaan. Daarom wordt over het algemeen uitgerekend hoeveel het bedrijf waard is en de partner die niet betrokken blijft gecompenseerd moet worden met een som geld.

Lees ook: Juridisch getouwtrek over pensioen na echtscheiding

De vraag is snel gesteld: hoeveel dan? Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zal een stevige optelsom gemaakt moeten worden, daarover later meer. Maar er wordt algemeen aangenomen dat de meeste ondernemers getrouwd zijn volgens huwelijkse voorwaarden. Daarbij zijn er twee hoofdlijnen waarlangs de goederen verdeeld kunnen worden: de periodieke verrekening en de finale verrekening.

Verrekening

Bij de finale verrekening wordt afgesproken dat tijdens de echtscheiding de goederen verdeeld worden. Dat lijkt hetzelfde als in gemeenschap van goederen trouwen. Het verschil is dat je afspraken kunt maken over wát er verdeeld wordt. Denk daarbij uitsluitend aan de spullen en het geld dat jullie nog niet hadden voordat jullie in het huwelijksbootje stapten.

De periodieke (of Amsterdamse) verrekening is wat ingewikkelder, maar er wordt vaak geadviseerd om deze te volgen als ondernemer. Bij deze huwelijkse voorwaarde moet je iedere periode (meestal elk jaar) met je partner om de tafel gaan zitten om te kijken wat er extra is ingebracht in jullie huwelijk en hoe dat bij een eventueel huwelijk verdeeld dient te worden. Niet direct een romantische tijdsbesteding maar het geeft een hoop zekerheid. Er zit een stevige adder onder het gras: als je de afspraken niet up-to-date houdt dan gelden deze voorwaarden niet.

Bedrijfswaarde

Om uit te rekenen hoeveel de onderneming exact waard is en wat er naar je bijna-ex gaat, wordt vrijwel altijd een accountant in de hand genomen. Behalve de ondernemingswaarde moet je bijvoorbeeld ook nog denken aan de pensioenopbouw (waarbij in bepaalde situaties de andere persoon een gedeelte krijgt) en de alimentatie voor de kinderen.

Bedrijfscontinuïteit

Die kosten om de partner uit te kopen kunnen een zware ondernemingslast zijn. Je zal dan ook niet de eerste ondernemer zijn waarvan de bedrijfscontinuïteit in gevaar raakt door een echtscheiding. In dat geval zijn er nog meerdere opties om de kosten te verlagen. Je kunt er bijvoorbeeld aan denken om betaalafspraken te maken, om zo het uitkopen te spreiden. Ook kun je de niet-deelnemende partner aandelen geven in de onderneming.

Beide gevallen betekent natuurlijk wel dat je nog langere tijd aan de partner vastzit waarvan je net gaat scheiden. Het is dus belangrijk om voordat je gaat trouwen al na te denken over een eventuele echtscheiding.