Nieuws Wet- en regelgeving
Fietsfabrikanten storten zich op leasemarkt
Fietsfabrikanten als Gazelle en Accel Group duiken met eigen leasebedrijven vol op de populaire leasefietsregeling die 1 januari ingaat.

De Gazellefabriek in Dieren levert momenteel aan de lopende band e-bikes af. ©AFP
Gazelle is inmiddels actief met leasemaatschappij Lease a bike om de fietsen aan de man te brengen. Uit onderzoek van het leasebedrijf onder duizend werknemers blijkt dat 49 procent van het personeel wel oren heeft naar een fiets van de zaak, en dan met name een e-bike, schrijft het AD.
Accell Group (onder andere de fietsmerken Sparta, Batavus en Koga) begint ook een eigen leasemaatschappij. Dagelijks zijn er aanvragen voor tientallen tot honderden fietsen. ,,We worden nog nét niet bestormd door de grootzakelijke markt", zegt Debbie de Wagenaar van Accell. De fietsen variëren in prijs van 1200 tot 5000 euro. In de leaseconcepten wordt alles geregeld, zelfs de lekke band wordt geplakt.
Lees ook: Stella Fietsen: 'Ook buiten Nederland kansen voor onze e-bikes'
Netto
Met de fietsleaseregeling wordt vanaf 2020 de bijtelling die een werknemer moet betalen voor zijn bedrijfsfiets vastgelegd op 7 procent. Wie bijvoorbeeld een e-bike van 3000 euro leaset, telt dus 210 euro bij zijn belastbaar inkomen op en betaalt netto nog geen 7 euro per maand voor de fiets.
Uit eerder onderzoek in opdracht van de RAI Vereniging bleek dat 30 tot 40 procent van de werknemers de e-bike als goed alternatief ziet voor de auto, scooter of het openbaar vervoer. Ze zijn bereid om gemiddeld 19 kilometer te fietsen. Mensen die een Speed Pedelec kopen (een e-bike die tot 45 kilometer per uur komt) rijden nog verder.
Tot 2015 was er in Nederland een heel populaire bedrijfsfietsenregeling. Bijna één op de vijf nieuwe fietsen werd toen fiscaal vriendelijk gekocht. Volgens de RAI zijn er nu in potentie 180.000 mensen die wel een leasefiets willen, Met een gemiddelde aanschafprijs van ruim 2000 euro gaat het om een omzet van bijna 400 miljoen euro.
Er is meer winst dan alleen dat, rekende RAI voor. De minister van Financiën kan 10 miljoen euro extra inkomsten schrijven. Fietsers zijn minder vaak ziek, waardoor er 36 miljoen euro gezondheidsbesparing kan worden geboekt. En als de 180.000 e-bikeleasers ieder 60 kilometer per week fietsen, besparen ze zeventig ton CO2 en 29 ton NOx, omgerekend voor bijna 7 miljoen euro milieuwinst.
Niet alles is hosanna in het plan. Er zit nog een venijnig financieel addertje onder het gras, want de reiskostenvergoeding mag niet meer onbelast uitgekeerd worden, je krijgt met de leasefiets immers al een fors voordeel voor het woon-werkverkeer.
Addertje
Wie bijvoorbeeld 20 kilometer van het werk woont en vijf dagen per week werkt, kan 135,50 euro per maand onbelaste reisvergoeding verliezen als er een leasefiets komt; dan betaalt diegene de fiets al snel helemaal zelf. Als de werkgever dan de reisvergoeding minus het leasebedrag blijft betalen, dan moet daar inkomstenbelasting over betaald worden.
Volgens Lease a bike hoeft de onbelaste reiskostenvergoeding echter niet helemaal te vervallen als er een fiets van de zaak komt. Voor de afgelegde kilometers met de leasefiets heeft een werknemer geen recht op de onbelaste kilometervergoeding, maar voor de dagen dat de werknemer met de eigen auto of het openbaar vervoer reist wel.
De werkgever moet 'aannemelijk maken' dat de werknemer bijvoorbeeld van de vijf werkdagen drie dagen met de auto gaat. De werkgever mag dan nog voor drie dagen een onbelaste kilometervergoeding blijven uitkeren. ,,Het ministerie van Financiën laat de wijze van 'aannemelijk maken' over aan de werkgever om dit met de eigen adviseur en belastinginspecteur af te spreken. Zakelijke kilometers blijven onaangetast en mogen altijd uitgekeerd worden", zegt David Gribnau van Lease a bike.