Nieuws Wet- en regelgeving

Horecaondernemers moeten waarschijnlijk meer gaan vragen voor biertje in café

Horecaondernemers moeten volgend jaar waarschijnlijk meer gaan vragen voor een biertje, volgens voorspellingen van ABN AMRO. Door de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) nemen de kosten voor personeel toe en moeten ondernemers extra maatregelen nemen om de kosten te dekken.

Redactie De Ondernemer | Foto: ANP 1 augustus 2019

Biertje prijzen omhoog horeca abn amro wet wab

De WAB moet vaste contracten aanbieden aantrekkelijker maken en zorgt er daarmee voor dat flexibele krachten duurder worden. Dit komt onder meer doordat de WW-premie voor een groot deel van de flexmedewerkers omhoog gaat, van 3,6 naar 7,8 procent.

In sectoren met veel flexibele contracten, zoals de horeca, betekent dit dat de kosten omhooggaan. ABN AMRO verwacht dat de branche die extra kosten doorberekent aan de klanten. Ook andere bedrijven met seizoensgebonden arbeid zijn de dupe van de wet, iets waarvoor de voorzitter van MKB-Nederland al aandacht vroeg in zijn column voor De Ondernemer.

Personeelstekort als belemmering

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) denkt dat de personeelskosten een groter deel van alle kosten van de horecabranche gaan vormen, schrijft het AD. Nu zijn de personeelskosten ongeveer 30 procent van de totale kosten. Dat wordt enkele procentpunten hoger. Deze extra kosten komen sowieso al op een ongelegen moment, aangezien de horecabranche te maken heeft met een groot personeelstekort.

Lees ook: WAB door Eerste Kamer: ondernemers-organisaties 'matig tevreden'

Om de kosten te dekken zullen horecaondernemers nu hun prijzen moeten verhogen, en dat terwijl de prijzen dit jaar al behoorlijk gestegen zijn. De prijsstijging in de maand juni was volgens ABN AMRO de sterkste sinds december 2002. Dit heeft vooral te maken met de verhoging van het lage btw-tarief.

Goed personeelsbeleid

ABN AMRO adviseert ondernemers om in te schatten hoe de hogere kosten door de WAB doorberekend kunnen worden. Daarnaast wordt een goed personeelsbeleid steeds belangrijker, aangezien het vasthouden van personeel in tijden van tekorten en nieuwe wetgeving cruciaal is.