Blog Wet- en regelgeving

Jacco Vonhof: 'Politiek neemt de tijd, werk bij mkb droogt op'

Duidelijk en eerlijk verhaal, van MKB Nederland-voorzitter Jacco Vonhof in zijn nieuwste blog. Het overbruggen van de kloof tussen ‘Den Haag’ en de ondernemerspraktijk, wat bovenaan zijn prioriteitenlijstje van dit jaar stond, blijkt een weerbarstige klus.

Jacco Vonhof | Foto: ANP 17 december 2019

Jacco Vonhof MKB Nederland

Een krappe week voor de kerst ontkom ik er niet aan terug te blikken op mijn eerste volle jaar als voorzitter van MKB-Nederland. Bij mijn aantreden stond het overbruggen van de kloof tussen ‘Den Haag’ en de ondernemerspraktijk bovenaan mijn prioriteitenlijstje. Dat blijkt een weerbarstige klus. Toen vanaf de zijlijn en inmiddels aan de frontlinie zie ik een kabinet en politiek die hard aan het werk zijn, maar in hun eigen werkelijkheid. En dat is een andere dan die van ondernemers.

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland): Betaaltermijnen 'groot naar klein' maximaal 30 dagen

Dat de politiek zo versnipperd is en coalitiepartijen soms niet zomaar op één lijn zitten, helpt daar niet bij. Het meest in het oog springende voorbeeld van 2019 is natuurlijk alles wat er rond stikstof en PFAS is gebeurd. Of beter gezegd: níet is gebeurd.

Terwijl de politiek uitgebreid de tijd neemt met adviescommissies, metingen en debatten, droogt het werk bij ondernemers op. Die snappen niet hoe ze in Den Haag zolang met zichzelf bezig kunnen zijn, terwijl zij als gevolg daarvan failliet dreigen te gaan. Het duurt allemaal veel te lang.

WAB: beleid dat wordt gemaakt met zo weinig begrip voor de manier waarop een bedrijf wordt gerund, kan niet succesvol zijn.

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Of neem de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Het kabinet wil werkgevers ertoe bewegen meer vaste contracten aan te bieden. Hoe? Vooral door tijdelijk werk duurder te maken. Het is een redenering die geen ondernemer kan volgen. Het werkt op papier misschien zo, maar niet in de praktijk. Beleid dat wordt gemaakt met zo weinig begrip voor de manier waarop een bedrijf wordt gerund, kan niet succesvol zijn. Ondernemers begrijpen ook niet hoe dingen ineens zo snel kunnen veranderen aan ‘die andere kant’.

Het recente rapport van De Nederlandsche Bank over spaaroverschotten is daar een knap staaltje van. Ten tijde van de crisis had het mkb te weinig vlees op de botten, nu ineens is het probleem dat ze juist te dik zijn geworden.

Moeten we dat niet fiscaal gaan aanpakken, opperde DNB zelfs daarbij. Terwijl ze niet kan uitleggen wat er zo erg aan is dat ondernemers buffers aanhouden, precies zoals hen nota bene werd gevraagd. Gelukkig gaat het niet altijd zo en hebben we dit jaar ook genoeg lobbysuccessen voor ondernemers behaald.

Lees ook: Bedrijven niet klaar voor Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Zélf aan de bal

Mijn voornemen voor 2020 is evenwel om het daarnaast toch ook wat anders te gaan doen: het land ingaan, nieuwe allianties zoeken, aan de slag met oplossingen voor Nederland waarbij ondernemers zélf aan de bal zijn.

Want wat de politiek ook niet altijd ziet, is de enorme maatschappelijke bijdrage die ondernemers leveren. En niet omdat het kabinet dat probeert af te dwingen, maar omdat ondernemers zelf de drive hebben om het goede te doen.