Nieuws Wet- en regelgeving
Juridisch getouwtrek over pensioen na echtscheiding
Arne de Beer is fiscalist bij Alfa Accountants en Adviseurs en legt uit dat pensioen in eigen beheer fiscaal een kwestie is van rekenen, maar juridisch een stuk ingewikkelder is. Zeker als er sprake is van een echtscheiding.

Het hing al jaren in de lucht, en nu is het zover. Per 1 april wordt het pensioen in eigen beheer afgeschaft. Als dga moet u kiezen: koop ik af, zet ik om in een oudedagsreserve of laat ik de rechten bij de BV staan. De verwachting is dat veel dga’s zullen omzetten. Een ander deel kiest voor afkoop met een belastingkorting. Fiscaal is het een kwestie van rekenen. Juridisch ligt het anders.
U denkt misschien dat u zelf kiest, maar voor de uitvoering heeft u toestemming van uw partner (en ook van uw ex-partner) nodig. De fiscus wil een handtekening zien. Afkoop of omzetting van uw pensioen vermindert namelijk de rechten van uw partner bij een eventuele echtscheiding. Is uw relatie goed, dan zal uw partner wel instemmen. Bij een echtscheiding is de sfeer meestal grimmiger. Wat is dan de instemming nog waard? Juridisch getouwtrek achteraf is te verwachten. Uw partner moet goed worden geïnformeerd over de gevolgen van zijn of haar handtekening.
En er is meer. Uw partner moet bij instemming een passende compensatie krijgen. Zo niet, dan volgt er een aanslag schenkbelasting. Een typisch voorbeeld van: leuker kunnen we het niet maken, wel lastiger.