Nieuws Wet- en regelgeving
Nieuw wetsvoorstel minister Van Gennip: einde nulurencontract en strengere regels flexwerk
Een verbod op nulurencontracten en na drie tijdelijke contracten moet een werknemer een vast contract krijgen. Dat staat in een conceptwetsvoorstel van demissionair minister Karien Van Gennip (Sociale Zaken), waarmee zij hervormingen wil bereiken op de arbeidsmarkt.

Foto: ANP
In april van dit jaar maakte demissionair minister Van Gennip het pakket bekend waarmee ze de arbeidsmarkt wil verbeteren, nadat meerdere raporten duidelijk maakten dat de flexibilisering is doorgeschoten. Met het wetsvoorstel geeft ze nu verdere invulling aan die plannen.
Totaalverbod op nulurencontracten
Een van de meest in het oog springende veranderingen is het totaalverbod op nulurencontracten. Oproepkrachten krijgen straks een vast basiscontract voor het minimumaantal uren waarvoor ze in ieder geval worden ingeroosterd. Daarbuiten moeten ze nog wel een aantal uur oproepbaar zijn, maar het wetsvoorstel maximaliseert die uren op 130 procent van het aantal opgegeven uren. Een werkgever mag kortom van iemand die 20 uur werkt maximaal 26 uur beschikbaarheid verwachten. Bovendien krijgt ook wie werkt via een uitzendbureau sneller een contract dat meer zekerheid biedt.
Lees ook: Minister Van Gennip: 'Zelfstandige betaalt straks 225 euro per maand voor aov'
Na derde tijdelijke contract in vaste dienst
Uiteindelijk wil Van Gennip dat meer mensen daadwerkelijk een vast contract krijgen. Werknemers die voor de derde keer een tijdelijk contract hebben gekregen, moeten daarom daarna in vaste dienst worden genomen. Gebeurt dat niet, dan mag het bedrijf hun pas vijf jaar later weer een nieuw tijdelijk contract aanbieden.
Deze contractpauze is nu nog zes maanden, maar Van Gennip wil een einde maken aan ‘draaideurconstructies’, waarbij werkenden telkens weer van tijdelijk contract naar tijdelijk contract gaan.
Uitzondering voor scholieren en studenten
In april kregen de plannen van Van Gennip nog kritiek omdat het onduidelijk was wat de wijzigingen voor onder meer scholieren en studenten zouden betekenen. Groepen die juist behoefte hebben aan flexibiliteit. Voor hen is daarom een uitzondering opgenomen: ze mogen gewoon op oproepbasis blijven werken om zo ‘hun werk mee te laten veren met bijvoorbeeld toetsweken en vakanties’, aldus het ministerie.
Lees ook: Hervorming arbeidsmarkt: 'Meer meters nodig op zzp-dossier, bal bij kabinet'