Nieuws Wet- en regelgeving
Onbegrip rond verbod op vuurwerkverkoop: 'Er komen méér ongelukken'
Dat het kabinet dit jaar géén vuurwerk wil, om zo de zorg te ontlasten, is voor de handel een klap vanjewelste. Het wordt ook niet begrepen: ,,Minder ongelukken? We denken eerder dat het er meer zullen zijn.”

Eline van Rijn in de vuurwerkbunker van Cafferata. Foto: AD/Van Assendelft Fotografie/Jeroen Appels
De bestellingen zijn al onderweg, schrijft AD. In containers op de boot. ,,Die kunnen niet meer terug”, aldus Eline van Rijn van vuurwerkgroothandel Cafferata in het Brabantse Uden. Het promotiemateriaal ligt ook al klaar. De webshop is open. Er kwamen zelfs al aardig wat bestellingen binnen. Tot, een dag of tien geleden, begon rond te zingen dat het kabinet een vuurwerkverbod overwoog. Toen droogde de orderstroom snel op.
Vuurwerkondernemers kunnen compensatie tegemoet zien
Maandag bevestigden Haagse ingewijden dat de regering de knoop heeft doorgehakt en afkoerst op een verbod op verkoop en afsteken van alle soorten vuurwerk, om ongelukken te voorkomen. Zo moeten de ziekenhuizen, die het door corona al druk genoeg hebben, dit jaar een beetje ontlast worden. Er komt een compensatieregeling voor de handel.
Lees ook: Branchevereniging: ‘Faillissementen door vuurwerkverbod’
Bij Cafferata in Uden kunnen de acht medewerkers in vaste dienst niets anders dan hopen. Hopen dat de regeling goed genoeg is om de enorme strop te verwerken.
In Tilburg zit Frans Hultermans in hetzelfde schuitje. De eigenaar van Vuurwerk Tilburg had zijn inkoop al helemaal geregeld. Alles was betaald. ,,In juli waren we al bezig. Net als kerstpakketten niet pas in december besteld worden, begint de vuurwerkhandel al als de koperen ploert nog blinkt en het 40 graden is. En dan nu, 45 dagen voor het zover is, zeggen ze doodleuk: ‘We stoppen ermee’. Wij waren hier 20 procent aan het plussen, ten opzichte van vorig jaar.”
"De meeste ongelukken komen door buitenlands vuurwerk, of door verkeerd gebruik"
Minder dan één vuurwerkslachtoffer per ziekenhuis
Is er begrip voor het kabinetsstandpunt? Nee, blijkt zowel bij Cafferata als bij Vuurwerk Tilburg. Feiten, die mist Hultermans in de maatschappelijke discussie. Wisten we soms dat van de jaarlijkse 2 miljoen bezoekjes aan de eerste hulp er 385 vuurwerkgerelateerd zijn? Van die slachtoffers moet 17 procent in het ziekenhuis blijven.
,,Dat is minder dan één per ziekenhuis.” Natuurlijk is dat nog steeds te veel, zegt Hultermans, maar van een overbelasting van de zorg kunnen we toch moeilijk spreken? Bovendien komen er tijdens de jaarwisseling ook 245 mensen met een alcoholvergiftiging op de eerste hulp. ,,Gaan we de alcoholverkoop dan ook verbieden?” Hij voegt daar nog aan toe dat er door het verbod op grote feesten vermoedelijk minder slachtoffers van vechtpartijen komen.
Tekst gaat verder onder de foto van de vuurwerkbunker van Cafferata. Foto: AD/Van Assendelft Fotografie/Jeroen Appels
Lees ook: Mogelijk vuurwerkverbod: zo kijken ondernemers tegen de plannen aan
Een ander advies van de Onderzoeksraad is bovendien níet opgevolgd, zegt Hultermans. Dat is het aanpakken van illegaal vuurwerk. Jaarlijks gaat er in de Nederlandse vuurwerkhandel 77 miljoen euro om, lepelt hij op. ,,Daarnaast is er illegale handel waarin 30 miljoen omgaat.”
Dat terwijl de legale handel aan almaar strengere eisen voldoet, en het aantal vuurwerkslachtoffers ook nog gestaag daalde, gebeurt er tegen het illegale spul niets. ,,Hoe kan het dat er nu alweer vuurwerkoverlast is, terwijl de verkoop in Nederland pas drie dagen voor nieuwjaar begint?” Het antwoord geeft hij zelf: omdat het illegaal is, wat nu al de lucht ingaat.
Toch weer richting bekende leverancier België
Cafferata denkt dan ook dat het aantal vuurwerkongelukken dit jaar wel eens toe zou kunnen nemen. ,,De meeste ongelukken komen door buitenlands vuurwerk, of door verkeerd gebruik.” Hultermans ziet dat ook. Vanaf 1 december zullen veel liefhebbers die zich hun jaarlijkse traditie niet af willen laten nemen, de gang naar België maken, verwacht hij. ,,Controleren? Dat doen ze misschien drie keer. Daarna reist iedereen vrolijk verder.” Om over internetbestellingen die per post worden afgeleverd nog maar te zwijgen. En wat met al die mensen die nog vuurwerk van vorig jaar op zolder hebben liggen?
"In principe kun je het volgend jaar alsnog gebruiken, maar dat moet het worden opgeslagen. Zoveel opslagruimte hebben we zelf niet"
Om zijn werk waar hij al jaren ziel en zaligheid in legt, niet in één klap te verliezen, moet ook Hultermans hopen op een fatsoenlijke tegemoetkoming uit Den Haag. En het al bestelde vuurwerk? Dat moet veilig worden bewaard, zeggen ze bij Cafferata. ,,In principe kun je het volgend jaar alsnog gebruiken, maar dat moet het worden opgeslagen. Zoveel opslagruimte hebben we zelf niet, die moeten we dan extern gaan huren.”