Nieuws Wet- en regelgeving

Ondernemers- verenigingen: Fotozaak hoort niet op bedrijventerrein

Detailhandel op een bedrijventerrein; gedogen of handhaven? Over die vraag zijn de Stichting Platform Detailhandel Twenterand en de gemeente tot op het bot verdeeld. Dat schrijft Tubantia.

ARJAN TE BOGT | Foto: Google Streetview 3 april 2017

Kantoor fotokonijnenberg

Het dossier dat Bertus Veld over de kwestie bijhield is inmiddels vuistdik. De voorzitter van de Stichting Platform Detailhandel Twenterand heeft een map die vele brieven en e-mails bevat. Allemaal gaan ze over Foto Konijnenberg, een zaak die in 2015 van het centrum van Den Ham naar het bedrijventerrein aan de Kroezenhoek verhuisde.

Illegaal

In de ogen van de stichting, waar de ondernemersverenigingen uit Westerhaar, Vriezenveen, Vroomshoop en Den Ham in verenigd zijn, is er sprake van illegale verkoop. Want detailhandel hoort niet thuis op een bedrijventerrein, waar de grond goedkoper is dan in het centrum. "Zij profiteren van een goedkopere plek", zegt Veld, die daarom namens de stichting al in 2015 een verzoek tot handhaving indiende.

Handhaven

"Als de gemeente dit toestaat, kunnen we net zo goed alle regels en richtlijnen afschaffen. Dan kan iedereen zich op elke gewenste plaats vestigen. Het is gelijke monniken, gelijke kappen. "En zo dacht de gemeente er aanvankelijk ook over. Konijnenberg krijgt te horen dat het alle detailhandel-activiteiten moet staken; Twenterand wil 'consistent beleid' voeren en precedentwerking voorkomen, schrijft het. Daartegen dient Konijnenberg wel een zienswijze in. Bij de stichting wordt echter verwacht dat de gemeente het verzoek tot handhaving honoreert.

Bedrijventerrein

Tot afgelopen week, als zij te horen krijgt dat het geen belanghebbende zou zijn, omdat er aan de stichting geen bedrijf gelieerd is dat vergelijkbaar is met de fotozaak Konijnenberg. Daarmee is het handhavingsverzoek van de baan. Iets waar voorzitter Veld niets van begrijpt, omdat het belang volgens hen anders is. ,,Het gaat ons niet om de heer Konijnenberg, we vechten tegen illegale handel op een bedrijventerrein", licht hij toe. ,,Winkelcentra lopen al leeg en als je dit gedoogt, gaan meer ondernemers naar een goedkopere plek. Daar moet een einde aan komen."

Belang

Hij wijst op de meer dan tweehonderd ondernemers, die de stichting vertegenwoordigt. "Meer belanghebbende kan je niet zijn!" Harold Konijnenberg van de fotozaak snapt niet waarom de voorzitters van de ondernemersverenigingen er zo'n punt van maken. De ondernemers die hij spreekt, hebben namelijk geen problemen met de zaak, zegt hij.

Online

Ook vindt Konijnenberg het concept van detailhandel op een specifieke plek achterhaald. "De tijden zijn veranderd, je krijgt nu een kruisbestuiving tussen online en offline. Wij verkopen tachtig procent via internet." Hij wijst op de nieuwe structuurvisie waar Twenterand aan werkt en verwacht dat daarin meer ruimte is voor detailhandel op andere plekken dan het centrum.

Gemeenteraad

Verantwoordelijk wethouder Martha van Abbema onderzoekt of detailhandel als 'zeer ondergeschikt' onderdeel van het bedrijf wel mag op een bedrijventerrein. Als ze met zo'n voorstel komt, is het aan de gemeenteraad.

Gedoog je dit, gaan meer ondernemers naar goedkope plek

Bertus Veld, voorzitter van de Stichting Platform Detailhandel Twenterand