Nieuws Wet- en regelgeving
Sigarettenautomaat niet op tijd weg uit bedrijf? Kans op forse boete
Zeventien jaar nadat het recht op een rookvrije werkplek werd vastgelegd in de wet, verdwijnen de laatste rookdampen vanaf 1 januari definitief uit alle gebouwen. Ook moeten dan alle sigarettenautomaten weg zijn uit cafés en restaurants. Bedrijven die de regels overtreden kunnen een boete krijgen van tussen de 600 euro en 9000 euro.

Roken onder werktijd op kantoor of in andere bedrijfsruimtes wordt vanaf 1 januari nog moeilijker. Foto: Shutterstock
De waarschuwing komt via toezichthouder NVWA, dat het desgevraagd aan NU.nl laat weten. Op 1 juli van dit jaar moesten alle rookruimtes in semipublieke en openbare gebouwen al dicht. Nu is het de beurt aan de bedrijfspanden.
De rookruimtes in de horeca, waar jarenlang veel gedoe over is geweest, moesten na een gerechtelijke uitspraak in 2019 dicht. Dat was aanleiding voor het ministerie van Volksgezondheid om de sluiting van de andere rookruimtes ook te versnellen.
'Voor het niet sluiten van de rookruimte kunnen bedrijven een boete krijgen van tussen de 600 euro en de 4500 euro'
Op 1 januari 2022 gaan de automaten in de hele horeca in de ban
De verkoop van tabak vanachter de toonbank was al verboden in gelegenheden waar ook drank wordt geschonken, over een maand gaan de automaten in de hele horeca in de ban.
Op 1 juli moest de tabak ook uit het zicht in supermarkten, vanaf 1 januari 2024 mogen die geen sigaretten meer verkopen.
Lees ook: Wetswijziging ondernemers 2022: dit verandert er per 1 januari
Hoogte van de boete hangt af van de ernst van de overtreding
De boetes die de NVWA in het vooruitzicht stelt bij overtredingen van de nieuwe regels zijn fors, net als het verschil tussen de minimale en maximale boete. ,,De hoogte van de boete hangt helemaal af van de ernst van de overtreding en ook of er eerder al een waarschuwing is gegeven, bijvoorbeeld", zegt een woordvoerder van de toezichthouder.
Voor het niet sluiten van de rookruimte kunnen bedrijven een boete krijgen van tussen de 600 euro en de 4500 euro. Voor het overtreden van het verkoopverbod van tabak varieert het bedrag tussen de 1360 euro en 9000 euro.
Lees ook: Hoe je als werkgever roken bij je werknemers bespreekbaar maakt