Nieuws Wet- en regelgeving

Ook Utrecht wil flitsbezorging aan banden leggen

Na andere grote steden is ook Utrecht van plan de flitsbezorging aan banden te leggen door bedrijven zonder vergunning voortaan te weren uit panden in woon- of winkelbuurten, meldt de gemeente vrijdag. Sinds begin december zijn er 'ruim dertig officiële klachten binnengekomen over flitsbezorgers'.

Van onze redactie 18 februari 2022

Gorillas flitsbezorging bezorger

,,Het gaat ons om die panden en wat er om die panden heen gebeurt. Het zijn ‘winkelpanden’, maar de ondernemers vinden het niet de bedoeling dat winkelend publiek daar naar binnen stapt: zo ontbreken aanlokkelijke etalages en ruiten zijn vaak afgeplakt. Eigenlijk zijn het distributiebedrijven in een winkelstraat of in een woonbuurt", legt Utrechtse wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken) uit.

De klachten die zijn binnengekomen gaan onder meer over geluidsoverlast en lukraak geparkeerde bezorgfietsen. "De overlast, de opzet en de uitstraling van de vestigingen vormen een doorn in het oog. Winkeliers krabbelen juist nu op, na bijna twee jaar coronacrisis. Daarom werken we ook aan de verbetering van winkelstraten, om die weer mooi en aantrekkelijk te maken. Daar passen flitsbezorgbedrijven gewoonweg niet tussen."

In het ontwerpbestemmingsplan dat volgens de gemeente nu ter inzage ligt, zijn regels opgenomen die ervoor zorgen dat flitsbezorgbedrijven geweerd kunnen worden uit panden in woon- en winkelgebieden. Flitsbezorgbedrijven die een nieuwe vestiging in de stad willen openen, moeten een geschikte locatie kiezen en bij de gemeente aantonen hoe ze overlast beperken. "De gemeente kan strikte voorwaarden aan een vergunning verbinden, zoals over de plaats van het parkeren van bezorgfietsen of andere vervoersmiddelen." Eerder meldden onder meer Amsterdam en Rotterdam maatregelen te nemen.

Lees ook: Gas terug voor Getir, Zapp en Gorillas: kunnen steden flitsbezorging wel reguleren?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws