Nieuws Wet- en regelgeving
Recordbod: 41.001.004 euro voor tankstation Haarrijn langs A2
Oliemaatschappijen moeten flink betalen om langs de drukste verkeersaders benzine en diesel te mogen verkopen. Dat bleek maar weer eens bij een veiling van de rijksoverheid: voor het tankstation langs de A2 tussen Amsterdam en Utrecht bood Shell een absoluut recordbedrag.

Tankstation Haarrijn bij Breukelen. Shell bood hier tijdens een veiling een recordbedrag voor. Foto: AD/Marlies Wessels.
Zevenentwintig tankstations -beter gezegd: het recht om er brandstof te mogen verkopen- langs rijkswegen gingen woensdag onder de hamer. Oliemaatschappijen en exploitanten konden een bedrag op tafel leggen voor een periode van 15 jaar.
Het bod voor tankstation Haarrijn bij Breukelen tussen Amsterdam en Utrecht mondde uit in een grote verrassing. De huidige huurder Shell deed een briefje met 41.001.004 euro in de enveloppe en kan daardoor blijven. Nooit eerder is zo'n groot bedrag voor een tankstation in Nederland geboden, is op AD.nl te lezen. Het op een na hoogste bod voor Haarrijn bleef flink achter: ruim 12 miljoen euro.
"Die 41 miljoen euro hadden we niet zien aankomen"
Dat betekent evengoed dat er nog nooit zo'n hoog bod is gedaan, zegt Richard Dieteren van veilingbedrijf Troostwijk Auctions. ,,Dit is heel veel geld. Het vorige record stamt uit 2021, toen er 27,5 miljoen euro werd geboden op Honswijck langs de A1 bij Muiden.’’
Dieteren fungeerde als veilingmeester. ,,De 41 miljoen euro hadden we niet zien aankomen. Alle bedragen waren in envelopjes gedaan en samen met de notaris en het Rijksvastgoedbedrijf openden we deze. Bij Haarrijn hadden we een oh-moment. Het was geen tikfoutje.’’
,,Kennelijk wilde Shell dit tankstation heel graag behouden. Ze hadden ook lager kunnen bieden. Als een ander er dan net boven had geboden, waren ze deze locatie kwijt geweest.’’ Hij wist niet goed wat hij van de veiling kon verwachten. ,,De berichtgeving over de markt van fossiele brandstof is grillig. En er komen steeds meer elektrische auto's.’’
Rekenmodel
Bij deze veiling geldt wel een belangrijke kanttekening. Als de zittende huurder het hoogste bod uitbrengt, betaalt deze het verschil tussen het hoogste bod en het op één na hoogste bod, met een maximum van 30 procent van het eigen bod. Dat betekent dat Shell 12,3 miljoen euro over moet maken aan de staat.
Tankstation Haarrijn: een van de drukste van het land
Desondanks gingen er tientallen miljoenen rond. Haarrijn is een van de drukste tankstations van Nederland, zegt Dieteren. ,,Er komt heel veel verkeer langs. Zoals vaak in het vastgoed geldt: locatie, locatie, locatie.’’ Het tankstation telt bijna 30 pompen. Er zit ook een vestiging van Starbucks. Bij Breukelen/Maarssen, vlak voor de Ring Utrecht, staat regelmatig file, weet Dieteren uit ervaring. ,,Dan kan het handig zijn om even bij Haarrijn te stoppen.’’
Tankstations met parkeerplaatsen worden tegenwoordig verzorgingsplaatsen genoemd. ,,Je kunt er niet alleen tanken, maar ook even uitrusten en een goede kop koffie en een broodje halen. Er zijn ook vestigingen van supermarkten.’’
Hoogste bedrag en laagste bod
De Kroon langs de A27 bij Nieuwegein bracht deze veilingronde het hoogste bedrag op: ruim 12,8 miljoen euro op. Het laagste bod was voor tankstation Smokkelpad langs de N36 bij Vriezenveen (837.000 euro). Zes van de zevenentwintig tankstations wijzigden van huurder. De staat vangt voor deze veiling bijna 118 miljoen euro.
Locaties die van eigenaar veranderden
Tankstations Akermaat (A9), Bergermeer (A9), ’t Hol (A17), De IJssel (A2), De Kroon (A27) en ‘Smokkelpad’(N36). Shell wist de meeste huurrechten veilig te stellen (8), daarna volgden EG Group (4), BP (2), De Haan (2), Vissers Energy Group. De huurrechten hebben overigens een looptijd van vijftien jaar.
Huur voor de grond
Naast het verkooprecht moeten de oliebedrijven ook jaarlijks huur voor de grond betalen. Voor alle ongeveer 250 tankstations langs rijkswegen krijgt het rijk zo'n 18 miljoen euro per jaar aan huur. Het rijksvastgoedbedrijf veilt sinds 2002 het recht op de huur van de tankstations om eerlijke concurrentie te bevorderen.