Nieuws Wet- en regelgeving

Ondernemers dreigen vrijdagmiddagborrel te verliezen door 'dwingende' Alcoholwet

Het is dé plek waar aan het einde van de week lief en leed wordt besproken: de vrijdagmiddagborrel. Dreigt het informele samenzijn met collega’s te verdwijnen, nu ondernemers in Apeldoorn te horen krijgen dat het bij wet verboden is? ,,Ik hoop dat de rechter zich erover uitspreekt.”

Jaap Selles (De Stentor) 21 maart 2022

Vrijdagmiddagborrel alcoholwet vergunning publieke ruimte gemeente apeldoorn

Foto: Shutterstock.

Twee ondernemers in Apeldoorn gingen al voor de bijl. De eerste was Jerry Kers van glasbedrijf La Paloma. Gemeentelijke handhavers zagen dat tijdens een borrel op het werk alcohol werd geschonken, terwijl er geen vergunning was. Het gevolg: Kers moet 2500 euro betalen als hij nog een keer wordt betrapt.

Ook Willy Gout van Waxx Kappers kreeg om dezelfde reden handhavers op bezoek en een last onder dwangsom van 1000 euro opgelegd.

Lees ook: Dit bedrijf maakt de ‘vrijmibo’ digitaal: ‘Combinatie van videobellen en rondlopen in een 3D-wereld’

Alcohol alleen met vergunning

,,De Alcoholwet is heel dwingend”, zegt Casper Groenendijk van het Bureau Horeca Bijzondere Wetten in het AD. ,,Die zegt dat geen alcohol aanwezig, genuttigd of op voorraad mag zijn in voor publiek toegankelijke ruimten en in delen van die ruimte waar geen publiek mag komen. Eigenlijk staat er dat alleen alcohol is toegestaan in horecabedrijven met een vergunning, slijterijen en winkels die alcohol mogen verkopen om elders te nuttigen.”

Dus kunnen bedrijven die op de werkvloer een ‘vrijmibo’ houden op de radar van de gemeente komen. Als dat gebeurt is er vaak een andere aanleiding, zoals de geluidsoverlast bij Kers. Het handhaven op borrels is voor de meeste gemeenten geen prioriteit, stelt woordvoerder Ruud Koerts van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

De Apeldoornse kapper Willy Gout kreeg een dwangsom na een borrel met collega’s. Foto: Maarten Sprangh

Voor burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn is het een mogelijkheid om de rem te zetten op de traditie. Hij wil ‘de problemen die er zijn met alcoholgebruik graag terugdringen’, zei een ambtenaar vorige week, toen Kers’ bezwaar tegen de dwangsom werd besproken. Tegelijkertijd benadrukken Groenendijk en Koerts dat de Alcoholwet een ‘grijs gebied’ heeft en ‘vragen oproept’.

Wat is een publieke ruimte?

Dat begint al met de definitie van wat een voor publiek toegankelijke ruimte is, zegt Groenendijk. ,,Winkels, kapsalons en andere dienstverleners; dat is duidelijk. Maar een loods of kantoor waar alleen personeel komt? De ene gemeente vindt van wel, de andere gemeente vindt van niet. En is een werknemer publiek? Ook daarover verschillen de meningen. Ik hoop dat een benadeelde naar de rechter stapt, zodat er duidelijkheid komt.”

Of Kers die stap maakt is onduidelijk, laat zijn advocaat Herman Bakhuis weten: ,,Dat laten we afhangen van het advies van de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie aan de burgemeester en hoe hij met dat advies omgaat.”

Lees ook: Vrijmibo: feest of verplichting?

Strakke interpretatie van de Alcoholwet

Duidelijk is dat Apeldoorn voor de strakke interpretatie van de Alcoholwet kiest. Want volgens de VNG is bij een bedrijfsborrel niet per definitie sprake van een illegale traditie. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om zonder vergunning een vrijmibo te houden, legt Koerts uit.

,,Het moet gaan om een besloten bijeenkomst in een ruimte die normaal gesproken ook niet voor publiek is geopend en waar niet bedrijfsmatig, of anders dan om niet, alcohol wordt geschonken”, aldus de woordvoerder. ,,Het moet gaan om een bijeenkomst waarbij geen derden aanwezig zijn.”

"Schenk je bedrijfsma­tig alcohol als de ondernemer betaalt en de btw terug­vraagt?"

Casper Groenendijk, Bureau Horeca Bijzondere Wetten

Het blijft voer voor discussie, stelt Groenendijk: ,,Schenk je bedrijfsmatig alcohol als de eigenaar de drank koopt, maar het bedrijf de bon betaalt en bij de fiscus de btw terugvraagt? In hoeverre wordt drank om niet verstrekt als je voor toegang tot de borrel een dienst moet leveren, namelijk door bij het bedrijf te werken?”

Regels vastleggen

Of het ingrijpen van Apeldoorn betekent dat het einde van de vrijmibo nadert, durven experts niet te zeggen. ,,Zeker omdat het blijkbaar al zo lang wordt gedoogd”, zegt Carla Mol. Zij adviseert bedrijven op personeelsbeleid en dus ook de borrel. ,,Mijn advies: leg duidelijke regels vast. Schenk absoluut geen alcohol aan minderjarigen, laat iemand op een plezierige manier toezicht houden en geef als bedrijfsleiding het goede voorbeeld.”

Volgens Groenendijk kunnen ondernemers beter het zekere voor het onzekere nemen: ,,Vraag bij de gemeente na wat wel of niet wordt toegestaan. Zeker bij borrels en bijeenkomsten waarbij ook zakelijke relaties worden uitgenodigd. Mijn belangrijkste advies is: speel op safe en vraag een ontheffing aan. Als er handhavers komen, weet je zeker dat je niks riskeert.”

Dan maar een bedrijfsborrel zonder alcohol?

Waarom geen bedrijfsborrel met alcoholvrije drankjes? Dat vraagt Casper Groenendijk van Bureau Horeca Bijzondere Wetten zich hardop af. ,,Voor de gezondheid en de verkeersveiligheid is het onwenselijk.”

Hij benadrukt: ,,Ik ben niet tegen alcohol en drink graag een biertje. Er is geaccepteerd dat gezelligheid en feestvreugde gepaard gaan met alcohol. Tock riskeren ondernemers het dat werknemers onder invloed van een, twee of zelfs meer biertjes de weg op gaan, zelfs in auto’s met de bedrijfsnaam erop.”

Een alcoholvrije borrel kan een optie zijn, zegt zelfstandig personeelsadviseur Carla Mol uit Hoogeveen. ,,Die overstap zou ik in overleg met werknemers doen. Er is kans dat personeel wegblijft en dat is dan weer jammer. De bedrijfsleiding moet in ieder geval duidelijk maken dat alcohol en verkeer niet samengaan.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws