Nieuws Wet- en regelgeving

Wat je als minderjarige ondernemer moet weten

Minderjarige ondernemers kunnen zich inschrijven voor een eigen bedrijf. Toch gaat dat een stuk lastiger dan bij volwassenen; ze krijgen te maken met een viertal strenge voorwaarden.

FLORENCE PEETERS 12 juli 2017

Ben woldring jonge ondernemer

1. Inschrijven met toestemming

Om je in te kunnen schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, moet je toestemming hebben van je ouders of voogd.

2. Toestemming ouders zakelijke deals

Bij iedere zakelijke deal die je als jonge ondernemer sluit, moet een van je ouders opnieuw toestemming geven. Het is in de Nederlandse wet namelijk vastgelegd dat minderjarigen alleen handelingen mogen uitvoeren die bij hun leeftijd passen. Een auto kopen mag niet, een zakelijke deal sluiten als jonge ondernemer wel, mits je dus toestemming krijgt van je wettelijke vertegenwoordiger. Dit is in veel gevallen een vader of moeder.

3. Minder risico

Jonge ondernemers lopen ook minder risico dan volwassen ondernemers, omdat alle handelingen van een minderjarige altijd terug te draaien zijn. Ook dit vloeit voort uit het feit dat minderjarigen volgens de wet alleen zelfstandig mogen handelen als het bij hun leeftijd past. Het terugdraaien van handelingen en deze wet moeten jongeren beschermen tegen zichzelf en beslissingen die achteraf niet juist waren.

Lees ook: Jonge ondernemer droomt van een faillissement

4. Financiële gevolgen

Financieel kan het starten van een eigen bedrijf onder de 18 ook nog gevolgen hebben. Niet voor de jongere, maar voor diens ouders. Een kind mag niet meer dan 1.265 euro netto per kwartaal verdienen. De winst die een minderjarige uit zijn/haar bedrijf haalt, moet diegene gewoon opgeven aan de Belastingdienst. Blijkt daaruit dat het kind meer heeft verdiend? Dan vervalt voor dat kwartaal de kinderbijslag en het eventuele kindgebonden budget dat de ouders van de jonge ondernemer ontvangen.