Nieuws Wet- en regelgeving

Nieuwe arbeidswet gaat in: dit verandert er voor jou

Maandag gaat een nieuwe wet in die de positie van werknemers moet verbeteren. Zo komt er meer ruimte voor bijbaantjes en krijgt de medewerker vaker scholing vergoed. Maar pas op, de nieuwe regels brengen ook plichten met zich mee. Zo kan een werkgever een oproepkracht verplichten om te komen werken en moet personeel soms bijbaantjes opgeven aan de baas.

Tom van Gurp (NU.nl) 1 augustus 2022

Wet personeel transparante voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Illustratie: Shutterstock

Het gaat om de nieuwe Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden, zo schrijft NU.nl. Doel van de nieuwe regels is onder andere om personeel meer regelmaat en duidelijkheid te geven in hun werk. Ook op andere vlakken krijgen de werknemers meer rechten.

Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden

De nieuwe wet betekent dat er meer helderheid moet komen voor wie vaak wisselende dagen en uren werkt. Vooraf moeten werkgever en medewerker, bijvoorbeeld een oproepkracht, samen bepalen wanneer ze worden ingezet. Als de werkgever buiten die uren om een beroep op de werknemer wil doen en dat is niet van tevoren afgesproken, mag de werknemer dat weigeren.

Advocaat Thijs van Liempd van Snijders Arbeidsrecht wijst erop dat de regels ook betekenen dat personeel verplicht is om te komen werken in de uren die ze opgeven aan hun werkgever. ,,Doe je dat niet, dan kan dat worden gezien als werkweigering." Nieuw is dat werknemers die een half jaar in dienst zijn en vaak onregelmatig werken, mogen vragen om een werkrooster met meer vaste uren en dagen. Een werkgever hoeft hier overigens niet altijd in mee te gaan.

Lees ook: Beginselen goed werkgeverschap: 8 handvatten

Kosten voor scholing krijg je vaker vergoed

De nieuwe wet moet het ook makkelijker maken voor medewerkers om bijscholing te volgen. Concreet betekent het dat je als werkgever de scholing moet betalen.

Daarbij gaat het niet om zomaar elke opleiding, maar om scholing waar de werknemer wettelijk recht op heeft, waarover afspraken zijn gemaakt in de cao, of scholing die nodig is voor het werk. Die scholing mag de werknemer bovendien volgen onder werktijd, voor zover dat kan.

Ook bijkomende kosten, zoals vervoer en lesmateriaal, moet worden vergoed. Wel mag het alleen gaan om scholing die ook daadwerkelijk noodzakelijk is om het werk goed te doen.

Bijbaantje naast je reguliere werk wordt makkelijker

Vanaf 1 augustus wordt het makkelijker voor personeel om naast het vaste werk een ander baantje erbij te doen. Een werkgever moet dit toestaan, tenzij hij een goede reden heeft om dit te weigeren.

Een goede reden kan zijn dat de werknemer door het extra baantje te veel uren maakt, of dat de medewerker gaat werken voor een concurrent. De nieuwe regels gelden niet alleen voor nieuwe contracten, maar ook voor arbeidsovereenkomsten die in het verleden zijn aangegaan.

,,Let op", zegt Van Liempd. ,,Het betekent, mits overeengekomen, ook dat personeel alle nevenwerkzaamheden moet opgeven aan de werkgever, dus ook vrijwilligerswerk." En dat moet voordat je medewerker aan het andere bijbaantje begint.

Lees ook: Expert Wessel Berkman: 'Personeel behouden, talent aantrekken door hun dromen te achterhalen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws