Nieuws Wet- en regelgeving

Wetswijziging ondernemers 2022: dit verandert er per 1 januari

Met het nieuwe jaar komen er op 1 januari 2022 wetswijzigingen aan die impact hebben op ondernemers. Traditiegetrouw komen deze wetswijzigingen voornamelijk op 1 januari en 1 september. In dit artikel vind je een handig overzicht van de belangrijkste wetswijzigingen per 1 januari 2022.

Van onze redactie 30 november 2021

Wetswijziging ondernemers januari 2021

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock

1. Geldigheid cadeaubonnen verlengd

Cadeaubonnen zijn vanaf 1 januari minimaal 2 jaar geldig. De wettelijke minimale geldigheidsduur van cadeakaarten is daarmee verdubbeld, deze was eerst 1 jaar. De minimumtijd van 2 jaar gaat gelden voor zowel fysieke als online cadeaukaarten. Het maakt daarbij niet uit wie de cadeaubon gekocht heeft.

2. Rookruimtes dicht

In alle bedrijven moeten de rookruimtes dicht per 1 januari 2022. Daarmee zijn alle gebouwen waar gewerkt wordt, of wordt samengekomen voor zorg, sport, cultuur, onderwijs en overheid rookvrij. Voor openbare gebouwen en (semi-)publieke ruimtes gold deze wetswijziging al sinds juli 2021.

Deze wetswijziging is nog niet definitief, de ingangsdatum kan nog wijzigen.

3. Woonadressen bij handelsregister privé

Woonadressen van ondernemers zijn per 1 januari 2022 - eindelijk - privé bij het handelsregister. Daarin kun je nu nog de adressen van alle ondernemers en bestuurders in Nederland vinden. Na de jaarwisseling is dit alleen nog inzichtelijk voor de overheid en beroepsgroepen die een wettelijke basis hebben om deze gegevens in te zien. Daarbij kun je denken aan advocaten en deurwaarders.

Uitsluitende goed nieuws is het niet: deze wetswijziging was ook een grote wens van freelancers, alleen zij komen er nog bekaaid vanaf. Dat zit als volgt: de woonadressen worden weliswaar privé, dat geldt niet voor de vestigingsadressen. En die twee komen bij freelancers vaak overeen. Het kabinet is 'nog aan het onderzoeken' hoe ook de zelfstandigen zonder kantoorruimte hun woonadres kunnen afschermen.

4. Thuiswerkvergoeding personeel

Voor thuiswerkend personeel mag je per 1 januari een onbelaste thuiswerkvergoeding uitbetalen van 2 euro per dag. Dat hoeft geen gehele thuiswerkdag te zijn: ook voor een medewerker die bijvoorbeeld alleen in de ochtend werkt mag je die 2 euro op dagelijkse basis uitbetalen zonder daarover loonheffing te hoeven rekenen.

Deze wetswijziging is nog niet definitief, de ingangsdatum kan nog wijzigen.

Lees ook: Thuiswerkvergoeding vervangt reiskostenvergoeding: één op vijf bedrijven is er al vanaf gestapt

5. Zelfstandigenaftrek verlaagd

Het financieel voordeeltje dat je als zelfstandigen krijgt bij je belastingaangifte wordt verminderd. Waar dit jaar nog 6.670 euro van het te belasten bedrag mag aftrekken omdat je freelancer bent, wijzigt dit per 1 januari 2022 in 6.310 euro. Dat gaat betekenen dat je meer belasting moet betalen aan het einde van het jaar. Dit is overigens niet voor het laatst: de zelfstandigenaftrek gaat tot 2036 ieder jaar een beetje verder omlaag.

Deze wetswijziging is nog niet definitief, de ingangsdatum kan nog wijzigen.

6. Bijtelling elektrische auto verhoogd

Wil je een elektrische auto van de zaak en gebruik je die ook privé? Dan gaat de bijtelling per 1 januari 2022 omhoog van 12 naar 16 procent. Die verhoging geldt wel alleen over de eerste 35.000 euro van de cataloguswaarde van de auto. Alles daarboven heeft een bijtelling van 22 procent, hetzelfde als voor niet-elektrische auto's.

Deze wetswijziging is nog niet definitief, de ingangsdatum kan nog wijzigen.

7. TVL en TOGS belastingvrij

Per 1 januari 2021 hoef je geen inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen over de ontvangen TVL en TOGS-regelingen. Dat lees je inderdaad goed; de regel geldt met terugwerkende kracht per 1 januari van 2021. De TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) en TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren) werden in het leven geroepen om ondernemers tegemoet te komen in de coronacrisis. Let wel: voor de andere algemene tegemoetkoming, de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) geldt nadrukkelijk deze uitzondering niet.

Deze wetswijziging is nog niet definitief, de ingangsdatum kan nog wijzigen.

8. Verplichte openstelling retail niet meer eenzijdig aan te passen

Voor verhuurders van winkelpanden is het per 1 januari niet meer mogelijk om eenzijdig de tijden voor verplichte openstelling van winkeliers aan te passen. Dat betekent dat jij zelf kunt bepalen wanneer jouw winkel open én dicht is, tenzij je hierover schriftelijk afspraken hebt gemaakt met de verhuurder.

Deze wetswijziging is nog niet definitief, de ingangsdatum kan nog wijzigen.

9. Minimumloon verhoogd

Het minimumloon dat je aan personeel uit mag betalen wordt verhoogd per 1 januari van volgend jaar. Het bruto minimumloon bedraagt bij een fulltime werkweek 1725 euro per maand, of 398,10 euro per week of 79,62 euro per dag. Dit bedrag geldt voor personeel vanaf 21 jaar.

Deze wetswijziging is nog niet definitief, de ingangsdatum kan nog wijzigen.

10. Eerste schijf vennootschapsbelasting verruimd

Het kabinet wil nv's en bv's met lagere winsten minder belasten. Daarom wordt de vennootschapsbelasting (vpb) verruimd, wat zal betekenen dat je over meer winst het lage belastingtarief gaat betalen. De grens komt te liggen op 395.000 euro winst. Alles onder die grens wordt met 15 procent vpb belast. Boven de 395.000 euro winst gaat er 25 procent overheen.

Deze wetswijziging is nog niet definitief, de ingangsdatum kan nog wijzigen.

11. Scholingsaftrek vervangen door STAP-budget

De scholingsaftrek wordt vervangen door het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie). Daarmee kunnen zowel werkenden als werkzoekenden zich blijven ontwikkelen, is het idee. Het STAP-budget wordt een subsidie die de gemaakte kosten van de scholingsactiviteit moet vergoeden, met een maximum van 1.00 euro per persoon. De subsidie is vanaf 1 maart 2022 aan te vragen via het UWV.

Een overzicht van alle wijzigingen vind je op de site van de Kamer van Koophandel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws