Nieuws Actueel

Whiskyliefhebber opent winkel in Doesburgse kapel

Sinds een paar maanden heeft Doesburg een winkel met alleen maar Schotse whisky. Eigenaar Marnix Okel: ,,Elke distilleerderij heeft zijn eigen verhaal."

Luuk Stam | Foto: Rolf Hensel 21 maart 2016

Rolf hensel doesburg whisky1

Om eventuele misverstanden direct uit de wereld te helpen: is het nu whisky of toch whiskey? ,,De Amerikaanse en Ierse varianten schrijf je als whiskey," legt kenner Marnix Okel (37) uit. ,,Whisky zonder e komt uit Schotland."

In zijn winkel in de oude kapel van Het Arsenaal in Doesburg verkoopt Marnix alleen whisky, de Schotse variant dus, want aan die drank heeft hij zijn hart verpand. Zeven keer is hij inmiddels in Schotland geweest. ,,Een geweldig land. De mensen, de sfeer..."

Rokerig

Zijn fascinatie voor het land en de drank ontstond tijdens zijn studententijd in Utrecht, toen Marnix samen met een studiegenoot geregeld een glas whisky dronk. ,,Een wereld ging voor ons open." Omdat de twee meer wilden weten over de drank, reisden ze naar Schotland, waar ze distilleerderijen bezochten en hun neus in ketels staken en behalve de geur ook gulzig kennis opsnoven.

,,Whisky is een stevige drank met een scala aan smaakvariaties, van heel zacht tot extreem rokerig. Als je een echt goede whisky hebt, proef je hoe uitgebalanceerd die is. En elke distilleerderij heeft weer zijn eigen verhaal. Over de ketels, over de graansoort, over de productie.

Voordat hij zijn winkel opende, dreef Marnix via internet al een kleinschalige handel in exclusieve whisky. Toen in Doesburg de oude kapel leeg kwam te staan, zag hij een kans zijn handel uit te breiden. Het 14de-eeuwse Arsenaal diende vroeger als nonnenklooster en wapenopslag; nu huizen er onder meer een grand café, verschillende ateliers en een filmzaal. En sinds september dus ook een whiskywinkel. In de winkel staan vooral de zogenoemde single malts, flessen met whisky van één distilleerderij. ,,Een puur product," stelt Marnix. De goedkoopste single malt kost ongeveer 30 euro; voor exclusieve soorten loopt de prijs in de honderden euro's. ,,Dat zijn flessen die al langere tijd van de markt zijn, vaak collector's items."

Geregeld krijgt Marnix de vraag hoe kansrijk een winkel met alleen whisky is. ,,Ik weet waar ik mee bezig ben. Ik kom uit de financiële wereld en zit dus al mijn hele leven in de cijfertjes. Als het om whisky gaat, ontbreekt er nog veel op de Oost-Nederlandse markt. Voor mij is het geweldig dat ik in dat gat kan springen."

albamalts.com, hetarsenaal1309.nl