Nieuws Actueel
Whizzkid Vincent ontwikkelt ‘Passanten Prijzen’ app
Vincent van Engers denkt in het groot. De 17-jarige inwoner van Gildehaus lanceerde onlangs de app 'Passanten Prijzen'. Deze app vergelijkt de prijzen van Nederlandse ziekenhuizen voor onverzekerden. Een interview in De Twentsche Courant Tubantia.

Hij zou best een Duitse equivalent kunnen maken, zegt hij, nu hij toch bezig is.
PassantenprijzenZijn vader Edu, werkzaam op de afdeling Control & Sales van de Ziekenhuis Groep Twente, zette hem op het spoor. Hij verbaast zich al langer over de halsstarrige weigering van Nederlandse ziekenhuizen om passantenprijzen duidelijk zichtbaar te maken. En met hem zijn zoon, die opgroeide in Hengelo en naast het Nederlands ook het Duits machtig is.
Van Engbers: "Ik denk dat ziekenhuizen hun passantenprijzen verstoppen omdat ze bang zijn voor vergelijkingen." Alle behandelingen en operaties die verricht worden door ziekenhuizen, zijn weergegeven in declaratiecodes en productcodes. ZGT Twente heeft bijvoorbeeld 4800 producten.
Leren programmeren op UTDe scholier van het Missionsgymnasium St. Antonius Bardel in Bad Bentheim, leerde programmeren van een assistent-professor van de UT. Hij schudde in een tijdsbestek van een jaar een app voor Android uit zijn mouw, waarin behandelingen en operaties voor onverzekerden en de prijskaartjes die eraan hangen, per ziekenhuis geordend zijn. “Om te vergelijken: sommige operaties zijn in het ene ziekenhuis 6000 euro duurder dan in het andere. Best opvallend.” Zijn app is vooralsnog zeven keer gedownload. “Dat kan zeker beter. Mocht de app een succes worden, dan kijk ik of en hoe ik hem verder kan ontwikkelen. Misschien maak ik ook een versie voor de iPhone.”
Meer apps ontwikkelenEen app met Duitse ziekenhuizenprijzen? Goed idee, vindt hij. “Zou ik me best aan willen wagen. Het vergt wel veel onderzoek, want het ziektekostenstelsel zit in Duitsland heel anders in elkaar dan in Nederland." Van Engers vertelt tussen neus en lippen door dat hij bijna klaar is met het ontwerpen van een racespel. Na de middelbare school wil hij informatica studeren aan de UT, vertelt hij. "Wat de wereld nodig heeft? Dat weet ik nog niet. Anders had ik het al gemaakt."