Nieuws Actueel

Wie heeft de beste ondernemersvisie van regio Eindhoven?

Wie heeft de beste ondernemersvisie van de regio Eindhoven? Dat wordt maandag 21 maart tijdens de uitreiking van de BOV-Trofee 2016 bekend. Het Eindhovens Dagblad portretteerde de drie genomineerde ondernemers.

Harrie Verrijt | Foto's: Kees Martens & Ton van de Meulenhof 10 maart 2016

Frans huijbregts levensmiddelenindustrie poeders helmond 1

Huijbregts creëert zijn eigen markt Naam: Frans Huijbregts (60), Huijbregts Groep in Helmond. Branche: Mengen van poeders (o.a. smaakstoffen, vitamines, bindmiddelen, bloem, maizena en kruiden) voor de levensmiddelenindustrie. Omvang: 170 werknemers met een dienstenomzet van 25 miljoen euro.

"Dit hebben we zelf ontworpen!" Frans Huijbregts wijst met beide handen naar het hoge plafond van de nieuwe fabriekshal. Een wirwar van stalen balken zorgt ervoor dat enorme trechtervormige silo's soepel naar alle uithoeken van de hal kunnen rollen. "Het ontwerpen van zo'n fabriek, dat vind ik nou leuk. We doen het in een team van drie mensen die onze productstromen kennen. Op een mobiele telefoon kunnen we de silo's alle kanten op laten bewegen. In de praktijk gaan ze straks volautomatisch."

Huijbregts is in de nieuwe fabriekshal, 'we investeren hier 10 miljoen euro', helemaal in zijn element. "Dit is echte hightech. Ik denk de nominatie voor de BOV-Trofee te hebben gekregen omdat wij de levensmiddelenindustrie aan hightech koppelen. Wij zijn blij dat we in deze hightech regio zitten, want dat maakt het ons makkelijker met de juiste toeleveranciers dit soort ingewikkelde systemen te bouwen."

Eigen marktDe nieuwe fabriek, die eind deze maand in gebruik wordt genomen, kan 500.000 kilo poeders per week verwerken. Hiermee komt de vestiging in Helmond op een capaciteit van 2 miljoen kilo per week, zegt Huijbregts. "Daar eindigt het niet mee, want in Spanje gaan we zo'n zelfde fabriek bouwen. Daar gaat mijn zoon Willem de productie opzetten. Dan komt er dus nog een capaciteit van 500 ton per week bij. Waarom in Spanje? We hebben met een passer een kring van 700 kilometer rond Helmond getrokken en toen gekeken waar de meest gunstige andere plek is. We kwamen uit in de omgeving van Barcelona."

Het bedrijf heeft zijn klanten in 64 landen in de hele wereld. Volgens Huijbregts is er nauwelijks concurrentie. "Wij hebben onze eigen markt gecreëerd. We hebben gezorgd dat de leveranciers van poeders en hun klanten allebei blij zijn dat wij er tussen zijn gaan zitten. De leverancier is blij dat hij bulk kan leveren en de klant is blij nog maar met één leverancier te maken te hebben."

DronesVolgens Huijbregts levert zijn bedrijf veel meer meerwaarde. "We hebben een afdeling kwaliteitscontrole met 25 mensen. Die controleren onze leveranciers en onszelf heel streng. Wij werken met 2500 grondstoffen en 14.000 recepten. We hanteren de norm dat er per miljoen deeltjes maximaal drie deeltjes ongewenste stoffen in die recepten zitten, terwijl de wettelijke norm twintig is."

Het Helmondse bedrijf doet veel aan innovatie, zegt Huijbregts. "We bouwen een nieuw hightech innovatiecentrum van duizend vierkante meter aan de Lage Dijk hier in Helmond. Daar komen onze twintig researchers te werken. Om de boel fris te houden, hebben we ieder jaar een summercamp waar zes of zeven studenten aan de slag gaan. Zij kijken wat we met 3D printen of drones kunnen doen. Hoe je bijvoorbeeld stof op grote hoogte kunt verwijderen met statische elektriciteit, zonder dat het uitdwarrelt. Alle kennis publiceren we op internet, dus het is ook nog eens een voorbeeld van open innovatie."

'We investeren verschrikkelijk veel in ict' Naam: Gebroeders Ad (52) en Kees (55) Kuijken van KLG Europe in Eersel. Branche: Transport en logistiek wereldwijd. Omvang: 15 vestigingen met 820 werknemers, 245 vrachtauto's en 148.000 vierkante meter (23 voetbalvelden) opslagruimte; omzet 145 miljoen euro.

Iedere dag is het puzzelen voor de planners van Kuijken Logistics Group (KLG). Dat komt doordat het transportbedrijf in Eersel zich heeft gespecialiseerd in het combineren van kleinere zendingen in heel Europa. Maar liefst 760.000 van die zendingen verzorgde het bedrijf vorig jaar.

Eigenaren Ad en Kees Kuijken vinden het een uitdaging om die goederenstromen, vaak vanuit eigen pakhuizen in heel Europa, in goede banen te leiden. "Met weinig inspanning lukt dat niet", zegt Ad Kuijken. "Het kan alleen efficiënt omdat we heel ver gaan in automatiseren. We investeren verschrikkelijk veel geld in ict, daar word je koud van. Vorig jaar alleen al 1,8 miljoen euro. We lopen in die automatisering voorop in de branche."

Controletoren"Wij zijn de controletoren van waaruit we alles overzien", vult zijn broer Kees hem aan. "Wij zijn een complete logistieke dienstverlener. Wij verzorgen voor onze klanten hun hele toeleverketen en hun voorraad in onze pakhuizen. De klanten van onze klanten moeten bestelde goederen op tijd krijgen. Wij gaan best ver in wat we daarvoor doen. Zo wilden klanten ondersteuning in China. Daarom hebben we daar nu een vestiging die werkt voor 850 producenten daar. Dat betekent dat we behalve veel over vervoer op de weg ook veel over havens, douane, schepen en loodsen moeten weten."

Ad legt uit hoe zijn bedrijf dat soort goederenstromen onder controle houdt. "Vroeger ging communicatie van degenen die bij zo'n zending betrokken waren via de mail. Een onvoorstelbare hoeveelheid e-mail ging heen en weer en dat was een bron van fouten. We hebben nu software ontworpen die werkt met een soort ruggengraat waar iedereen zijn informatie op zet en vanaf haalt."

TrotsDe twee zijn er trots op het familiebedrijf, dat over twee jaar zijn eeuwfeest viert, op zo'n moderne manier voort te kunnen zetten. "We staan sinds 1997 aan het roer, daarvoor was het onze vader met zijn twee broers", zegt Kees. "We hadden een omzet van 8 miljoen euro. Sindsdien hebben we veel bedrijven overgenomen, zoals in Rotterdam en Papendrecht. Een bedrijf dat we in Venlo overnamen, was groter dan wijzelf. Zo kregen we het hoge aantal vestigingen en de grote hoeveelheid opslagruimte, hoewel we zelf ook veel gebouwd hebben. We hebben ons hier in Eersel gespecialiseerd in Frankrijk en vanuit Venlo doen we heel Europa. Daarnaast hebben we zeven vestigingen in Roemenië en vier in China die ook bijdragen aan de substantiële groei van KLG Europe."

Volgens de twee is de snelle expansie een van de redenen voor de nominatie voor de BOV-Trofee. Kees: "We zijn tussen 2010 en 2016 in omzet verdubbeld, terwijl het economisch vaak niet goed zat. Bovendien slagen we erin om de logistiek van onze klanten te verbeteren en investeren we ook veel in onze mensen." Ad: "Ja, dat is belangrijk. We zorgen voor een goede communicatie met onze mensen en leggen de verantwoordelijkheid laag in de organisatie, waardoor iedereen zich echt betrokken voelt."

Hightech en vakman komen samen Naam: Eduard Biekens van LouwersHanique in Hapert. Branche: Ontwikkeling en productie van componenten van glas en keramiek voor onder meer de hightech maakindustrie. Omvang: 100 mensen met een omzet van 15 miljoen euro.

LouwersHanique is een hightech bedrijf, directeur Eduard Biekens zegt het met nadruk. "Alleen met de modernste, soms zelf ontworpen productiemethoden kunnen we ons technisch glas, keramiek of verbindingen van glas met metaal zo maken dat ze voldoen aan de hoge eisen. Die productiemethoden combineren we met het vakmanschap van onze mensen."

AutomatiserenIn de fabriek van het bedrijf in Hapert lichten de vlammen van branders zo nu en dan fel op. Ze verhitten in machines geklemd glas tot 2000 graden zodat vakmensen er de gewenste vorm aan kunnen geven. Het is veel werk, maar toch zegt Biekens ook veel te kunnen automatiseren. "Vroeger maakte de vakman een glasproduct van begin tot einde. Maar nu trekken we het productieproces in deelstappen uiteen. Een groot aantal van die stappen kunnen we geautomatiseerd zetten."

Het bedrijf moet dat ook wel om de continuïteit te waarborgen, geeft Biekens aan. "Automatiseren moet, zeker als je ook hoge oplages wilt produceren. We kiezen ervoor alle productie in eigen huis hier in Hapert te doen. We willen niet naar verre landen vanwege de prijs. Als je daaraan begint blijf je bezig, want het is altijd wel ergens goedkoper."

Gezamenlijke visieBiekens weet niet of deze houding hem de nominatie voor de BOV-Trofee heeft opgeleverd. Het samenwerkingsmodel van LouwersHanique kan volgens hem ook een rol spelen. "Sinds de fusie van Louwers Glastechniek en Pulles & Hanique bestuur ik het bedrijf wat meer op afstand. Op basis van een gezamenlijke visie voert het management, onder leiding van Sjoerd van Cruijsem, het beleid uit. Zelf heb ik geen technische, maar een management-achtergrond. De samenwerking met de professionals werkt uitstekend. We besluiten samen en delegeren verantwoordelijkheden. Die nominatie is dus echt voor het hele bedrijf."

Biekens was sinds 1999 directeur-eigenaar van Louwers Glastechniek, dat in 2013 fuseerde met Pulles & Hanique. "Beide zijn ooit opgericht door ex-Philipsmensen. Ze maakten dezelfde producten, alleen had de eerste vooral in het binnenland en de tweede in het buitenland zijn afzetmarkt. De fusie is helemaal volgens het boekje gegaan. We hebben hier in Hapert de bedrijfsruimte verdubbeld tot 10.000 vierkante meter en zijn daarmee klaar voor de toekomst."

GroeipotentieelBiekens legt uit dat zijn bedrijf zo'n 400 klanten heeft in binnen- en buitenland. "In de analytische markt, maar vooral in de hightech maakindustrie. We hebben een stofarme ruimte om onze producten schoon te kunnen afleveren. Met acht mensen op de afdeling onderzoek en ontwikkeling denken we steeds vaker mee met klanten. Omdat we zoveel diverse klanten hebben, maken we vaak mee dat we technologie die we bij één klant hebben gebruikt ook kunnen toepassen bij de andere. Dat wordt zeer gewaardeerd."

Biekens is heel optimistisch over de kansen van het bedrijf. "We leveren voor de hightech maakindustrie in de regio. Als die zich ontwikkelt zoals verwacht, levert dat ons veel extra werk op. We hebben bovendien nog meer groeipotentieel. Ik verwacht dat we binnen vijf tot zeven jaar groeien naar een omzet van 20 tot 25 miljoen euro. En het personeelsbestand zal zeker meegroeien."