Nieuws Actueel

Limburgse wijnbedrijven vrezen na wassende water voor beschimmelde druivenranken

Limburgse wijngaarden en wijnhuizen houden rekening met het mogelijk mislukken van hun druivenoogst. Omdat de druivenranken vochtig zijn door de regen en de zon nu schijnt, kunnen de gewassen gaan schimmelen. Dat komt naar voren uit een rondgang onder verschillende wijnbedrijven in Limburg. De provincie is met tientallen wijngaarden een belangrijke wijnleverancier in Nederland.

ANP 19 juli 2021

Wijngaard dodewaard water overstroming

Ook in het Gelderse Dodewaard zien wijnboeren hun druiven kopje onder gaan. Foto: VidiPhoto

Doordat veel wijngaarden hoog op hellingen liggen is het water na de regenval weggestroomd, geven de wijngaarden aan. Dat zorgt tot nu toe voor weinig schade. ,,We hebben wel wat lekkages gehad, maar dat heeft niet voor grote problemen gezorgd. Wij liggen hoog, dus het water blijft gelukkig niet staan", zegt Wijndomein St. Martinus in Vijlen.

Ook Wijndomein Holset in Lemiers ervaart weinig schade tot nu toe. ,,We zien tot nu toe eigenlijk alleen lichte schade buiten. Wij liggen vrij hoog, dus voor ons was het afkloppen." Volgens De Wijngaardsberg in Ulestraten geldt dat voor de meeste Limburgse wijngaarden, waardoor veel met weinig permanente problemen kampen.

''We hebben wel wat lekkages gehad, maar dat heeft niet voor grote problemen gezorgd. Wij liggen hoog, dus het water blijft gelukkig niet staan''

Wijndomein St. Martinus, Vijlen

Verschillende wijndomeinen zien gevaar voor mogelijke schimmels

Wel vrezen veel Limburgse wijnbedrijven voor het beschimmelen van de druivenranken. ,,Die zijn heel lang vochtig geweest door de regen en nu is het erg warm. Daarbij is de bodem helemaal verzadigd, waardoor het blijft dampen. Het is een geweldige omgeving voor schimmels om in te groeien", zegt Wijndomein St. Martinus. Ook Wijngaard Raarberg in Meerssen, Wijndomein Stokhem in Wijlre, Wijngaard Kruisboom in Klimmen en Wijndomein Holset benoemen het gevaar voor mogelijke schimmels. ,,Maar het is afwachten hoe de teelt zich ontwikkelt en of dat gebeurt. Dat zullen we de komende weken zien", zegt Wijndomein Holset.

Lees ook: Bedrijven in Limburg mogen coronasteun gebruiken voor omzetverlies door wateroverlast

Mislukken druivenoogst zou een klap zijn voor De Apostelhoeve in Maastricht

Wijnbedrijf de Apostelhoeve in Maastricht, die behalve druiven ook kersen verbouwt, heeft de kersenoogst al zien mislukken. ,,De kersen zijn door de regen opengesprongen, dus die kunnen we nu niet meer gebruiken." Met de druiven gaat het tot nu toe nog goed. Maar het is belangrijk om alert te blijven op mogelijke schimmels, stelt het bedrijf, die de druiven nu extra goed verzorgt. Het mislukken van ook deze oogst zou een klap zijn. ,,Dan zijn niet één, maar twee oogsten mislukt. En we verdienen hier wel onze boterham mee."

Lees ook: Watersnoodramp Limburg: het waterpeil daalt, maar nu?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws