Nieuws Actueel

Wild enthousiaste wijnboeren: Nederland het nieuwe Bordeaux?

De hitte blijft aanhouden en ondanks dat veel landbouwbedrijven daardoor in de problemen komen, zijn Hollandse wijnmakers in hun nopjes. Niks is zeker, maar dit zou wel eens het ultieme wijnjaar kunnen worden. Nederland begint - deze zomer althans - steeds meer op wijnland bij uitstek – Frankrijk – te lijken.

Anna Neeltje de Boer 8 augustus 2018

Pieter de boer druiven plukken wijn wijndomein de koen wijngaard nederland wijnboer wijnland

“We zitten momenteel op het gebied van klimaat op hetzelfde niveau waar Parijs vroeger op zat”, zegt Pieter de Boer, geen familie van de auteur. Hij is de eigenaar van Wijndomein De Koen. Een wijngaard van twee hectare in de Noord-Hollandse gemeente Langedijk. Jaarlijks produceert hij zo’n 7,5 duizend flessen wijn. “Die verandering zal nog wel even voortduren. Dan kom je op hetzelfde niveau als de echte Franse wijnstreken.”

De wijnboer loopt drie weken voor op schema. “Normaal oogsten we van half september tot en met oktober. Nu gaan we begin september starten.”

Lees ook: Primeur voor nonnen met eerste commerciële abdijwijn

Droogtestress

Datzelfde geldt voor Diederik Beker. Hij is de eigenaar van het Betuws Wijndomein in Erichem. “Het is prachtig weer, dat betekent dat de druiven goed kunnen rijpen en lekker zoet worden.” Toch vindt hij het belangrijk om een kanttekening te plaatsen: “Ook druiven hebben water nodig. Krijgen ze onvoldoende, dan krijg je te maken met ‘droogtestress’ en worden ze bitter. Krijgen ze juist te veel vocht, dan worden de druiven zo sappig dat ze openbarsten.”

Desalniettemin is hij optimistisch. “We zijn al een heel eind op weg. Zeker met de vroege rassen lijkt het goed te komen. Het eerste ras dat we kunnen gaan plukken is de Solaris, eind augustus. Ook al gaat het nog een beetje regenen, dan is dat geen probleem. Het zou zomaar een heel bijzonder jaar kunnen worden”, vertelt hij vrolijk. Met zijn zeven hectare hoopt hij, net als eerdere jaren, weer zo’n 25.000 flessen wijn te produceren.

Lees ook: De sublieme selectie van prijswinnende Wijnkoperij Kroese

Medailleregen

De Boer merkt de laatste jaren dat de zaken goed gaan. Zo won dessertwijn ‘Nagenieten’ een gouden medaille en ‘Samen Rood’ een zilveren medaille op de Berliner Wein Trophy, een wijnkeuring in de Duitse hoofdstad. Bij een wijnkeuring in het Duitse Bad Dürkheim sleepte de Langedijker vier medailles in de wacht. De ‘Langedijker Rode’ won goud.

https://www.youtube.com/watch?v=OAzNpgBvxK4

“We hebben goede wijnjaren gehad. Mijn wijn is een typisch streekproduct. Mensen komen langs voor een high wine, kopen hier of in één van de slijterijen in de buurt een fles of krijgen het geserveerd bij één van de betere restaurants in de regio. Het verkopen gaat vrij gemakkelijk en de laatste jaren lukt het me steeds weer om alle flessen te verkopen.”

Nederland, wijnland

De wijnen zijn volgens Beker beter geworden. “We zijn inmiddels een aantal jaar bezig. Hebben in Nederland langzaam geleerd hoe we wijn moeten maken. Wij krijgen stokken die ouder worden en over het algemeen leveren oudere druivenstokken betere kwaliteit. En natuurlijk speelt het weer mee. We hebben rijpe jaren achter de rug. En hopelijk voor de boeg.”

Toch zal export geen een optie zijn. De Boer: “Op de wereldmarkt zijn we belachelijk duur. Ik heb een kleine wijngaard en hoge kosten. Een hectare land is veel duurder en het uurloon ligt een stuk hoger. Als je alles bij elkaar optelt, zijn we te duur om te concurreren op de wereldmarkt. Het is een echt streekproduct en mensen zijn bereid daar best wat meer voor te betalen, merk ik aan de omzet.”

Lees ook: Dordtse wijnbar Brut viert vijfjarig bestaan

Gezamenlijk doel

De Boer gaat zijn manier van werken verder niet veranderen. Net als Beker gaat hij niet voor meer wijn, maar voor betere kwaliteit. “Als het in de toekomst dit weer blijft, wordt het gemakkelijker om topwijn te maken.”

Beker heeft wel een hoger doel. “Een gezamenlijk doel hopelijk, met de andere wijnboeren. Wijn op de markt brengen waar de consument enthousiast van wordt. Dat ze met plezier kan drinken, waardoor Nederlandse wijn een positiever imago krijgt.”

Als het in de toekomst dit weer blijft, wordt het gemakkelijker om topwijn te maken

Pieter de Boer, eigenaar Wijndomein De Koen