Nieuws Actueel

Willemsen Mode Groesbeek stopt ermee

Wanneer de 27 winkels van Hier Mode en Willemsen Mode (dames-, heren- en kinderkleding) sluiten, is nog niet bekend, schrijft De Gelderlander. Maar dat zal eerder een kwestie van weken dan van maanden zijn, verwacht Astrid Olde Olthuis, hoofd verkoop van het bedrijf.

Thed Maas | Foto: Eveline van Elk 7 december 2016

Willemsemode

Let wel: er is geen sprake van een faillissement. Het bedrijf houdt ermee op omdat het er 'geen vertrouwen meer in heeft dat de nodige investeringen tot een positief resultaat zullen gaan leiden'.

Het modebedrijf zou flink moeten investeren om overeind te kunnen blijven. Sommige winkels zijn verouderd, aldus Olde Olthuis. Die zouden een facelift moeten krijgen. Maar dat kost geld. En dat is er niet.

Opfrissen

"Je moet een formule sowieso om de zoveel jaar opfrissen", zegt Olde Olthuis. "Maar dat wordt steeds moeilijker. De trouwe klant van vroeger bestaat niet meer en de concurrentie van internet neemt toe. We hebben een paar maanden gezocht naar een overnamekandidaat, maar die hebben we niet gevonden."

Waarom juist nu besloten is de stekker eruit te trekken? Olde Olthuis: "We moesten de najaarscollectie voor 2017 bestellen. Dat gaat om veel geld. Dat durfden we niet meer aan."

Of er een sociaal plan komt voor het personeel, is nog niet bekend.

Beide modezaken kennen een lange geschiedenis. Willemsen Mode ging 80 jaar geleden in Elst van start en telt nu in totaal negen winkels in Groesbeek (5 personeelsleden), Malden (6), Elst (7), Beuningen (7), Wijchen (5), Druten (7), Rhenen (4), Westervoort (5) en Duiven (8).

Hier Mode werd 40 jaar geleden opgericht in Kampen door de ouders van de huidige eigenaar Mechteld Schwartz.

Teleurstelling

'Bij mij overheerst de teleurstelling over het stoppen met het bedrijf dat mijn ouders ruim 40 jaar geleden zijn gestart. Voor de Willemsen-medewerkers geldt een historie van meer dan 80 jaar. Ik ben ontzettend trots op de medewerkers, die een enorme betrokkenheid en loyaliteit laten zien', aldus Schwartz in een persverklaring.

Het omvallen van de modeketen staat niet op zichzelf. Eerder al moesten ketens als HoutBrox, Perry Sport, MS Mode, McGregor en Miss Etam - wél wegens een faillissement - de deuren sluiten.

Dat leidde overigens niet tot een kaalslag. Het aanbod van modezaken heeft redelijk standgehouden.

In 2010 telde Nederland 18.613 modezaken, aldus onderzoeksbureau Locatus. Op 1 augustus van dit jaar was dat aantal gedaald tot 16.751.