Nieuws Actueel

Winkels willen op zondag open

Winkels in Holten willen ook 's zondags de deuren kunnen openen. 'Mag niet', stelt het college van Rijssen-Holten.

Van onze redactie 11 maart 2016

Koopzondag stockpixabay

Ondernemers in Holten willen hun winkel ook op zondag open kunnen doen. Dat blijkt uit een peiling van de Holtense Handels Vereniging (HHV). De uitkomst: maar liefst 27 van de 29 ondernemers zijn voor zondagopenstelling. Supermarkt Albert Heijn in Holten heeft inmiddels een concreet verzoek ingediend bij de gemeente Rijssen-Holten om op zondagen open te mogen zijn. Ook de supermarkt Coöp zou volgens de gemeente een verzoek ingediend hebben.

Christelijke partijenHoewel gemeenten sinds 1 juli 2013 de vrijheid hebben om winkels vrijstelling te geven voor zondagopenstelling, wijst het college van B en W van Rijssen-Holten het verzoek resoluut van de hand. Wat de overwegingen zijn? "Het staat in het coalitieakkoord", zegt burgemeester Arco Hofland. Inderdaad hebben de christelijke coalitiepartijen SGP, CU, CDA en Gemeentebelang in hun bestuursakkoord 2014-2018 opgenomen dat 'koopzondagen niet aan de orde zijn.'

Maar de winkeliers in Holten denken daar anders over. Albert Heijn in Holten wijst op het substantiële toerisme op de Sallandse Heuvelrug. 'Het is voor ons van wezenlijk belang om deze toenemende groep toeristen ook op zondag te kunnen bedienen', aldus eigenaar Ton ten Have in een brief aan de gemeente.

Ook voelen de winkeliers in Holten druk en concurrentie van omliggende gemeenten, waar winkels wel gewoon op zondag open mogen zijn.

VerbodBurgemeester Hofland wijst er op dat winkeliers wel acties mogen voeren en koopavonden mogen houden. Bovendien geldt het verbod om op zondag open te zijn niet voor musea, campingwinkels, snackbars, ijssalons, horeca, videotheken, fietsverhuurbedrijven en theaters.

Dat campingwinkels wel open mogen zijn is tegen het zere been van de Holtense supermarkten. Die stellen dat ze hetzelfde assortiment verkopen.