Nieuws Actueel

Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

ANP 2 juni 2023

ANP020623218 1

Het schuldenplafond bepaalt hoeveel de federale overheid van de Verenigde Staten mag lenen. Die grens waren de Amerikanen dit jaar al gepasseerd en zonder aanpassing zou het ministerie van Financiën aanstaande maandag zonder geld komen te zitten. Daardoor zouden de VS veel uitkeringen niet meer kunnen betalen, maar bijvoorbeeld ook geen rente op staatsschulden. Dat laatste zou chaos op de financiële markten betekenen.

Democraat Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hadden afgelopen zaterdag al een akkoord gesloten over het schuldenplafond. Maar die deal moest ook nog de goedkeuring krijgen van het Amerikaanse Congres, waar met name de conservatieve flank van de Republikeinen vond dat meer besparingen nodig waren. Nu beide kamers van de volksvertegenwoordiging hebben ingestemd, is een volgende stemming over een verhoging van het schuldenplafond pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 nodig.

Het verhogen van het schuldenplafond is doorgaans een routineklus in de VS, maar door de spanningen tussen de Republikeinen en Democraten wordt het steeds moeilijker. Kredietbeoordelaar Fitch is daardoor somberder geworden over de financiële gezondheid van de Verenigde Staten. Het ratingbureau houdt er nu rekening mee de kredietwaardigheid van de Amerikaanse overheid binnenkort te verlagen. Nu hebben de VS nog het hoogste rapportcijfer. Een lagere score betekent dat geld uitlenen aan de VS als risicovoller wordt gezien, waardoor de Amerikanen mogelijk meer kwijt zijn aan rentes.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws