Actueel

Mag je personeel jouw appje op zaterdag negeren? FNV wil dit wettelijk vastleggen

 
FNV pleit voor wettelijk recht op onbereikbaarheid voor personeel. Foto: Getty Images FNV pleit voor wettelijk recht op onbereikbaarheid voor personeel. Foto: Getty Images
FNV pleit voor wettelijk recht op onbereikbaarheid voor personeel. Foto: Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 1 minuut

Je stuurt een appje naar je personeel terwijl zij in het weekend met vrienden iets leuks aan het doen zijn. Het is niet belangrijk, kun je verwachten dat ze jou beantwoorden? FNV wil dat werknemers het recht krijgen om buiten werktijd zulke niet-essentiële werkgerelateerde berichten en telefoontjes te negeren.

Lees verder onder de advertentie

De vakbond verwijst naar recente wetgeving in Australië en Frankrijk, waar werknemers nu officieel recht hebben op onbereikbaarheid buiten werktijd, en dringt aan op snelle invoering in Nederland.

„Het is belangrijk dat werknemers grip en autonomie hebben over hun werk- en rusttijd en privé”, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. Ze verwijst naar een eerder ingediend initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks-PvdA, dat volgens de FNV momenteel stil ligt.

Lees ook: Personeel wil niet meer op zaterdag werken, dus sluit kapper noodgedwongen in het weekend

Lees verder onder de advertentie

„Ik doe een oproep aan de Tweede Kamer om dit wetsvoorstel te steunen en aan te nemen. Het is belangrijk dat mensen beschermd worden tegen te hoge werkdruk, want dat kan ingrijpende gevolgen hebben”, zegt Jong. „Voor hun gezondheid, maar ook voor hun inkomen. Veel werknemers staan onder hoge druk, zeker in deze tijd van tekorten aan collega’s.”

FNV liet in 2019 voor het eerst in een cao vastleggen dat werknemers buiten werktijd onbereikbaar mogen zijn. Dit werd toen opgenomen in de cao voor de gehandicaptenzorg. Later volgden meer cao’s, waaronder die voor rijksambtenaren. Toch vindt de vakbond dat dit recht in een wet moet worden vastgelegd. „Als je dit soort rechten enkel vastlegt in cao’s, kunnen die bij elke cao-onderhandeling weer opengebroken worden. Daarom is het goed als het nu wettelijk wordt vastgelegd voor iedereen, ook om kwetsbare mensen te beschermen,” zegt Jong.

Lees verder onder de advertentie